Spill deg inn i høsten

kortspill spill

Brettspillet lever i beste velgående, og spillene vil garantert hentes frem i høstferien når mørket får oss til å krype tettere sammen. Spillekspert Thomas Vigild ser ikke en fremtid der folks spilleglede avtar – tvert imot har utvalget av spill aldri vært større.

Rykk ett skritt frem og to tilbake. Quiz og lær å kjenne deg selv og dine nærmeste bedre. Tap og vinn med samme sinn. Det er mange gode grunner til å børste støv av det klassiske brettspillet. 

En av dem er det sosiale, for som Thomas Vigild, som er juryformann for spillprisen Guldbrikken, spillanmelder i danske Politiken og underviser på Vallekilde Højskole, sier det:

– Spillet etablerer et nærvær som er styrt av regler, men likevel fritt. Du får innsikt i andre – og blir bedre kjent med deg selv. Spill er dypest sett en for lek, som både kan være morsom og alvorlig, ofte på én og samme tid. Derfor er det populært å ta frem et spill når vi er sammen i en sosial kontekst.

Thomas Vigild hyller naturlig nok brettspillets evne til å bringe oss sammen. Samtidig understreker han at digitale spill ikke ser ut til å utkonkurrere de klassiske spillene, i hvert fall ikke foreløbig. Årsakene til dette kan være mange:

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

– Brettspillet er enklere å håndtere. Det er generasjonsuavhengig på den måten at du har et sett med regler som kan tilpasses situasjonen. Det er noe du ikke kan gjøre med et digitalt spill, som er programmert. Der er reglene fastlagt. Brettspillets fleksibilitet er en av grunnene til at det fremdeles holder stand – dessuten rettes oppmerksomheten vår mot hverandre, spesielt når vi skal forhandle om regler eller fremgangsmåte. Vi tar selv eierskap over spillet.

Utvikling spiller en rolle
Selve brettspillet er blitt mer estetisk og kunstferdig i utformingen. Dermed er det mange som, ifølge Thomas Vigild, «bruker spillet som et statussymbol og stiller ut spillene sine på en hylle som om de var bøker». I tillegg til at det skaper sosial tilstedeværelse og signalisere estetisk sans har mange spillutviklere også sans for brettspillets kommersielle og læringsmessige verdi.

– Utvalget på det danske markedet har neppe vært større enn akkurat nå, og nytt er i tillegg at mange danske spill blir lansert globalt og eksportert. Mange spill brukes også i skoler og barnehager,» forklarer han og legger til: «Det ser ut som om vi er spesielt flinke til å skape gode rom for samarbeid helt ned på brettspillnivå. Det er nok et resultat av det danske utdanningssystemet der vi ofte lærer gjennom sosial lek. Spill er også læring, både for store og små.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

Ifølge Jakob Andersen, som er salgsdirektør for leketøysdistributøren Amo Toys, er det en udiskutabel sammenheng mellom spill og læring:

– Vi skal i høy grad se på spill som en kognitiv øvelse, og mange spill gir også god trening i det å samarbeide. Det er en grunn til at organisasjoner bruker spill til å bli bedre for eksempel når det gjelder innovasjonsprosesser. Uten å påstå at det er en automatikk i det, kan man si det samme om barn som spiller sammen – de blir bedre til å forstå hverandre. Man skal ikke undervurdere spillets effekt.

Høsttradisjonen som aldri går av mote
Amo Toys står bak Pyjama Drama, der man skal hjelpe kongefamilien i seng og det populære Don’t Wake up Daddy, som begge er nominert til årets barnespill, samt Virus og Dumber than a Box of Rocks til de som er litt eldre. Jakob Andersen noterer seg dessuten at akkurat høstferien er en god tid for spillmarkedet.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Over halvparten av brettspillsalget skjer i årets siste måneder, det er også noe vi merker. Jeg tror at julesalget har noe å si her. Men det er også fordi vi oppholder oss mer innendørs og kommer tettere på hverandre. Hva er da bedre enn å spille et spill sammen?

Det er det ifølge spilleksperten flere gode grunner til:

– Brettspillet skaper likhet og trygghet mellom generasjoner, vi slapper av og kommer nærmere hverandre. Og så er det en god unnskyldning for å bruke tid sammen med familie og venner. Samtidig er det en billig måte å tilbringe tid sammen på, en tur i byen eller på kino kan fort bli dyrt. Et spill betaler du bare for én gang.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.