Spår blodbad i byggeindustrien

byggearbeid

Garantimegler Gard A. Bjørnstad spår et blodbad i byggeindustrien om en større forsikringsgiver går over ende og at prisene mer enn dobles.

– Hvis dette fortsetter kan byggeindustrien gjøre seg klar for et ubehagelig blodbad, sier forsikringsmegler Gard A. Bjørnstad i garantimegleren iGAB.no

.

Gard A. Bjørnstad roper et varsku til byggebransjen. Han mener det kan ende med brutale utfordringer hvis en av de større forsikringsgiverne går over ende hvis Corona-krisen blir langvarig.

2.000 bedrifter
Det bygges nybygg for et par hundre milliarder i Norge hvert år fra private, kommune og stat.


– Det har vært en enorm byggeaktivitet i dette markedet de siste årene, sier Bjørnstad.


Bakgrunnen for bekymringen er når entreprenører og utbyggere skal få igangsettelse av byggeprosjekter må de stille garantier. Garantiene er en trygghet – regulert i avtaler – for å sikre partenes rettigheter ved en konkurs. Garantiene er selve «limet» i bransjen.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø


– Hvis internasjonale forsikringsgivere som stiller garantiene i Norge går konkurs, som følge av den presserende Corona-epidemien, opphører alle allerede kjøpte garantier, sier Bjørnstad.


Det finnes flere eksempler på slike scenarioer før Corona-krisen. Da Gabel Insurance AG gikk konkurs for et par år siden rammet det 2.000 norske byggeprosjekter som hadde garantiene sine hos Gabel.


– Det ble veldig dyrt å kjøpe billige garantier for mange i byggenæringen i Norge, sier han.

For en uke siden ble forsikringsgiveren CBL Insurance konkursbehandlet i Irland. Sentralbanken i England hadde en klar beskjed til norske aktører som hadde kjøpt garantier hos CBL Insurance, via det norske Finanstilsynet.


– Tegn ny forsikring i et annet forsikringsforetak så fort som mulig, het det.

Dobbel betaling
Byggeindustrien er en lang verdikjede som fungerer når alle leddene spiller sammen.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

– Nå må vi alle tenke risiko på nytt, og det kan bli svært dyrt om du kan ende opp med å kjøpe garantien to ganger, sier Bjørnstad i iGAB.no og legger til at trygge forsikringspapirer er mer verdt enn aktørene i bransjen kan forestille seg i Corona-ens tid.

Bjørnstad anbefaler alle aktører i byggebransjen til å sjekke om deres forsikringsgiver er solide og ikke vil oppleve store finansielle problemer i de neste ukene. Han mener at fokuset må være tilgjengelighet i morgen, og ikke bare prisen på garantien, og legger til at bankfolk uten kunnskap om forsikringsprodukter – som har solgt byggegarantier som en del av bankpakken – bør kjenne sin besøkelsestid hvis det smeller.

– Garantiene som bankene har stilt kan være en betydelig risiko med manglende spesialkunnskap og ikke minst enormt kostbare løsninger for aktører i bransjene, sier han.


Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Han mener å selge forsikring og forsikringsgarantier sammen krever en spesiell kunnskap for å se hele risikobildet for kunden.

Tredobling
Gard A. Bjørnstad i iGAB.no sier at markedet skjelver når det går fra full kontroll med silkeføre – til å fullstendig miste forfeste – som følge av Corona-krisen.

– Vårt fag innen byggegarantier og forsikring er basert på trygghet og tillit, sier han.

Han frykter en dobling av prisene på garantier for utbyggere og entreprenører.

– Jeg har i dag snakket med forsikringsgivere som frykter mer enn en dobling av prisen på garantiratene, sier han. Eksempler på dette kan være reisegarantier og i byggebransjen. 
Prisøkning, dårlig kunnskap om produktet fra banker og giver som går over ende vil skape et blodbad i byggebransjen de neste årene, frykter Bjørnstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.