Solcelle-nyvinning får 110 millioner fra Enova

enova

Ved Fiskaa Teknologipark i Kristiansand skal REC Solar som de første i verden utnytte avfall fra solcelleproduksjon i ny produksjon. Enova støtter det banebrytende teknologiprosjektet med 110 millioner kroner.

– Dette er gjenbruk og energieffektivisering på sitt aller beste, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova. – Solceller er et viktig produkt for lavutslippssamfunnet, men krever også mye energi i fremstillingen. REC bidrar nå til at utnyttelsen av silisium som er råmaterialet i solceller blir mer effektiv og bærekraftig. Ved gjenbruk går behovet for å tilføre nytt råmateriale ned, og denne nye teknologien vil kutte de årlige utslippene tilknyttet produksjonen i Kristiansand med 75 000 tonn CO 2. Det sier litt om hva dette kan ha å si for verdens solcelleproduksjon om teknologien får fotfeste i markedet.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

Mer enn 30 prosent av alt silisiumet som brukes i solcelleproduksjon i dag ender opp som avfall i form av sagspon. REC Solar har utviklet teknologi som for første gang gjør det mulig å utnytte dette sagsponet i ny solcelleproduksjon.

– Produksjonen av solceller blir mer ressurseffektiv, og vi kutter utslipp både i Norge og verden. Vi må redusere klimagassutslippene og få til en sirkulær økonomi innenfor naturens tålegrense. REC Solars nye produksjonsprosess er en teknologisk verdensnyhet som svarer på begge disse to utfordringene. Gjennom Enova støtter regjeringen teknologiutvikling som bidrar til den nødvendige omstillingen mot lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

Fremstillingen av nytt silisium er den enkeltprosessen som bruker mest energi og gir høyest utslipp gjennom hele produksjonsprosessen for solceller. REC Solar tar nå sikte på å basere hele produksjonen på Fiskaa på gjenbruk av sagspon, slik at fabrikken ikke lenger behøver å produsere nytt silisium. Det er dette som er hovedgrunnen til de betydelige klimabesparelsene.

– Jeg er først og fremst utrolig stolt av våre ansatte som gjennom høy kunnskap, hardt arbeid og lidenskap for miljøet har funnet nøkkelen til å gjenbruke sagsponet som råvare i produksjonen av solcellesilisium, sier verksdirektør David Verdú i REC Solar og fortsetter:

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

– Dette sagsponet utgjør i dag cirka 30 % materialtap for industrien, og med denne innovasjonen vil solindustrien kunne ta et stort steg mot sirkulær produksjon. Vår prosess vil bruke 85 % mindre energi enn den ledende teknologien globalt og CO 2-fotavtrykket vil være 96 % lavere. Det sier seg selv at dette er inspirerende å jobbe hardt for. Jeg er veldig glad og takknemlig for at Enova støtter dette prosjektet slik at omstillingsprosessen kan skje med et betydelig raskere tempo.

Målet er å være i drift med ny produksjonsprosess innen utgangen av 2020.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.