Smakfulle bobler til 17. mai

sommer bryllup

Tenk at nå er dagen snart her som vi har lengtet etter. Skjorten skal strykes, skoene pusses og frokosten med alskens lekkerheter tilberedes.

For mange er nettopp frokosten med gode venner eller familie blitt et av de mange høydepunktene nasjonaldagen byr på, og det spares derfor ikke på kosen. Så hvorfor tar man ikke likeså godt frem champagnen når man først skal nyte litt ekstra?

Frokost for kongelige
De fleste nordmenn over det ganske land gleder seg til maimåned. Snøen har trukket seg tilbake, blomstene strekker seg mot himmelen og solstrålene har endelig begynt å varme for fullt. Likevel er det noe måneden byr på som overskygger alt det overnevnte – vi snakker selvfølgelig om Norges nasjonaldag. For er det noe vi nordmenn elsker, annet enn vårt flotte langstrakte land, er det å veive flagget mens vi går i tog, synge nasjonalsangen og sist, men ikke minst: drikke bobler til frokost.

Eggerøre, røkelaks, roastbiff, spekemat, melon, reker, loff, lakseruller og bruschetta –godsakene skal på bordet for gjestene å meske seg med og samle energi til dagens festligheter. Frokosten er dog ikke komplett uten en av dagens viktigste følgesvenner, nemlig en frisk musserende vin til å holde den lekre maten med selskap.

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Musserende for enhver smak
Kan man gå så langt som å si at det ikke blir en ordentlig 17. mai uten bobler? Det er nok kanskje å ta litt i, men det er ikke til å stikke under stol at mange velger boblene fremfor appelsinjuicen denne dagen. Eller kanskje en blanding? Mimosa slår aldri feil.

Champagne, rosé, cava, crémant, prosecco, spumante og moscato – det musserende havet er stort og mulighetene mange. Utvalget åpner for eksperimentering både når det kommer til smak, munnfølelse, lukt, pris, produksjonssted og -måte. For at utvalget ikke skal bli for overveldende har vi plukket ut tre produsenter vi mener dekker alle boblebehov på nasjonaldagen.

For deg som virkelig vil slå til
Om det er en dag i løpet av året man virkelig kan slå på stortromma, er det på nasjonaldagen. Som en festdag uten like, åpner 17. mai for mulighetene til å nyte en god champagne med jordbær dyppet i sjokolade til frokost. Champagne Louis Roederer er i følge champagne-eksperten Richard Julin en av Champagnes fire beste produsenter. Roederer skiller seg fra mange av de store champagneprodusentene fordi de bruker hele 70 prosent av druene fra egne marker i produksjonen.

Les også:  Hipp hurra for Epledagen: 30 år i år!

Prisen på champagne fra Roederer rangerer fra 430 kr til 12.900 kr. Sistnevnte er kanskje ikke for «hvermansen», men det gjør heldigvis ingenting når de rimeligere alternativene fra produsenten er vel så rike, balanserte og komplekse.

Fremstilt etter champagne-metoden
Om du gjerne vil ha champagneopplevelsen, men synes ekte champagne kan ha noe stive priser, finnes det mange gode alternativer å velge mellom. Vi anbefaler Pongracz og Pongracz Rosé som er fremstilt etter champagnemetoden og dermed har en litt gjæraktig champagnelignende kvalitet. Denne metoden gir komplekse resultater og lagringsdyktige viner som enkelt kan nytes alene eller til et lett måltid.

Pongracz har en fyldig smak med innslag av eple, gjær og nøtter, mens Pongracz Rosé er en kremete, frisk mousse med aromaer av mørke bær og gjærtoner. Med en pris på rundt 160 kr får du derfor mye godt for pengene.

Les også:  Er det bedre med en høyere eller lavere RTP?

Med hensyn til lommeboken
Når målet er å nyte en god frokost er det aller viktigste at boblene du velger ut komplimenterer maten du disker opp med. Selv den dyreste og mest eksklusive champagnen kan kjennes feil om den ikke er ment å nytes sammen med det du serverer. Derfor kan en musserende med en rimeligere prislapp være like så god i kombinasjon med mat, dersom maten komplimenterer drikkens kvalifikasjoner.

Du kan derfor få en god musserende som virkelig fullbyrder frokosten til rundt en hundrelapp. Abbazia Moscato Spumante er en søt, musserende vin som går som hånd i hanske med norske jordbær som ofte er å se på både kaker og som en dessert i seg selv på nasjonaldagen. Sammen med søte småretter er denne vinen en sikker vinner. Abbazia Prosecco Extra Dry er en fruktig prosecco med aroma av pære, drue og litt banan som passer svært godt til skalldyr og til dagens aperitif.

Gratulerer med dagen!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.