Slik tar du best vare på blomsterbuketten

roser stell

Blomster er perfekte å feire store dager med – bursdager, jubileer, valentinerdagen og selvsagt morsdag. Med riktig stell beholder du buketten lengre.

Plantenes fysiske utforming gjør at de selv kan suge vann hvis det er tilgjengelig. Dette forutsetter imidlertid at ledningsrørene i stilken er åpne, og at snitt flaten ikke er tørket. Det viktigste for alle snittplanter er dermed dette: Sørg for et friskt snitt rett før blomsten kommer i vann (man kan til og med anbefale at snittingen gjøres under vann), og bruk ren vase, uten bakterier fra tidligere buketters liv. I tillegg kan vi forlenge levetiden ved temperatur, hormoner og næring.

Ren vase, rent vann
Vasen (eller hva du velger å bruke til å fylle med vann) må være ren! Skrubb og vask grundig, bruk gjerne klor for å ta knekken på bakterier som kan ha overlevd i vasen fra forrige bukett. Ren vase og rent vann er den store forskjellen, og er veldig viktig for en sunn blomst.

Les også:  Refleks redder hundeliv

Snittet må være ferskt
For plantene spiller det generelt liten rolle med korte og lange, skrå og rette snitt. Det viktige er at snittet er rent, og ikke tørker. En del snittblomster klarer fint å transporteres uten vann, det vil si at vi lar snittflaten tørke. Dette forutsetter imidlertid egnet temperatur og et godt snitt med skarp kniv når blomsten skal i vann. Blader derimot er sjelden konstruert for å stå i vann – de vil råtne. Derfor bør vi, for de fleste blomster, fjerne alle blader som blir stående under vann, før vi putter blomsten i vase.

Er det ikke viktig med skrått eller rett snitt? Joda, det kan ha betydning. Først og fremst fordi bakterier flest liker å samle seg i bunnen av vasen. Skrått snitt gjør at deler av snittflaten kommer høyere opp, der vannet er noe renere. De vil dermed beholde åpne ledningganger i stilken lenger, og derfor bedre kunne trekke vann. Største grunnen til at vi anbefaler et flatt snitt av løkblomster, slik som tulipan, er at stilken er myk og dermed ikke egnet til å «stå på tå».

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Noe bakterier vil samle seg i vasen. Ta derfor gjerne opp buketten etter noen dager, og snitt på nytt og gi rent vann. Begynner vannet å bli grumsete i vasen er det på høy tid å skifte det.

Varmt vann, kaldt vann og blomsternæring
Opp gjennom årene har det vært mange synspunkter om varmt vann, kaldt vann, damping av blomsterstilker og ikke minst sukker og annen næring. Noen variasjoner kan forekomme, men i hovedsak er rådet relativt kaldt vann. Varmt vann gir gode vilkår for bakterievekst – og som vi akkurat har skrevet, det ønsker vi ikke.

Temperatur
Blomster «puster», selv etter at de er kommet i vase. Dette forårsaker uttørking, særlig hvis ikke vanntilgangen er optimal – som den ikke er etter at stilken er snittet av, selv om den står i vase. I kaldere temperatur blir det mindre respirasjon, «pusting». Dette gjør at blomster som står i et kaldere rom når vi selv sover eller er på jobb, skole og andre aktiviteter, og tas frem når vi er hjemme, vil få lengre levetid.

Les også:  Guide for single nordmenn: Slik starter du å date igjen

Aldring
Blomster har hormoner, akkurat som mennesker. Aldringshormoner fører til at de tidligere avmodnes – eller visner, hva blomsten angår. Når vi sier at blomster og frukt ikke hører sammen er dette fordi frukten avgir etylen, som er et modningshormon. Etylen er en gass, og det er derfor frukt og planter rundt blir påvirket av hverandres aldringstegn. Enkelte blomster, slik som snitt-ildtopp, er ikke sensitive for etylen. Dette er en av grunnene til at de har særdeles lang levetid.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.