Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

hus vinter

Vinterferien er her, og mange benytter anledningen til å ta en velfortjent ferieuke på hytta. Men uten strømstøtte og en nettleie «ingen» forstår, kan strømregninga på hytta fort bli høyere enn du hadde tenkt.

Det er nærmere 450.000 fritidsboliger i Norge. Tre av fire er tilkoblet strømnettet, og ifølge Forbrukerrådet ligger gjennomsnittsforbruket per hytte på 8.000 kWh i året. Hvor mye strøm du bruker, og når du bruker den, er det som påvirker strømregninga mest – og det er noe å være bevisst på når man nå skal kose seg en uke på hytta.

En ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for Tibber viser imidlertid at nesten halvparten av oss ikke er klar over at strømprisene varierer i løpet av et døgn – og enda færre forstår hvordan den nye nettleia fungerer. «Ingen» vet når det lønner seg å bruke strøm.

– Strøm kan gjøres veldig komplisert, og med ulike strømavtaler, manglende strømstøtte til fritidsboliger, og ny nettleie over hele landet er det forståelig at mange ikke henger med i svingene, sier Gaute Haaversen-Westhassel i strømselskapet Tibber.

Manglende kunnskap om hvordan strømprisene og nettleia fungerer koster norske hytteeiere tusenvis av kroner. Haaversen-Westhassel mener strøm kan gjøres veldig enkelt, og det skal lite til for å kutte strømregninga betraktelig, uten at det går utover hyttekosen.

Han lister opp fem grep som potensielt vil gi stor besparelse i strømkostnadene på hytta:

1. Få oversikt over hva du bruker strøm på

En god forutsetning for å kutte i forbruket er å få bedre kontroll over hva du bruker strøm på, og ikke minst når du bruker mest strøm. Med en pulsmåler i sikringsskapet på hytta kan du følge strømforbruket ditt i sanntid på mobilen. På denne måten er det enkelt å se hvor og når du bør kutte forbruket.

Les også:  4. april er gulrotens dag

2. Gjør hytta (litt) smartere

Mange hytter har eldre elektriske varmeovner. Et enkelt grep kan være å gjøre disse smarte – og dermed mulige å styre automatisk etter strømprisen fra en app – ved å koble på rimelige WiFi-kontakter. Skal man investere i nye panelovner finnes det rimelige ovner på markedet med innebygget termostater og WiFi, som kan styres på samme måte fra en app. 

Lignende løsninger for smart strømstyring finnes også for både varmepumper og varmtvannsbereder.

3. Installer varmepumpe

Mange nordmenn har varmepumpe hjemme, men færre har det på hytta. En luft-til-luft-varmepumpe med riktig kapasitet fungerer imidlertid veldig godt også på hytta.

I tillegg til at varmepumpen kan holde en jevn temperatur i hovedrommet på 5-10 grader vinteren gjennom, har du den fordelen at luften avfuktes. Varmepumper kan også styres automatisk etter strømprisen, enten via en egen sensor som kan kjøpes separat, eller ved å koble varmepumpen direkte til en app.

4. Den nye nettleia – Ikke bruk for mye strøm samtidig

En undersøkelse Norstat har gjennomført for Tibber viser at nesten 7 av 10 nordmenn ikke forstår hvordan den nye nettleia fungerer. Kort fortalt handler det om å ikke bruke for mye strøm på en gang, og flytte forbruk til kveld og natt hvis det kan gjøres på en sikker måte. Nettleia fungerer slik at prisen på fastleddet blir beregnet ut fra snittet av de tre timene i måneden du bruker mest strøm. Nettleia er også lavere på nattestid enn på dagtid og i helgene.

Dette gjelder også for hyttefolket. En klassisk felle er ankomstdagen, når oppvarming, kjøkkenapparater og gjerne elbillading går for fullt. Selv om man er på hytta bare den ene helgen i måneden, vil nettleia bli bestemt ut fra maks timeforbruk. Ved å fordele forbruket jevnere vil “toppene” bli redusert og det samme vil nettleia. Med en pulsmåler i sikringsskapet kan man også få varsel på mobilen dersom forbruket ligger an til å gå over en ønsket maksgrense per time.

Les også:  Solo – Norges sprekeste 90-åring

5. Styr strømforbruket på hytta hjemmefra

Med en pulsmåler koblet i sikringsskapet på hytta kan du ikke bare følge med på forbruket hjemmefra, du kan også få varsel om hovedsikringa blir overbelastet, og pulsmåleren sørger også for å koble den ut ved behov. Alle smarte dingser på hytta kan også styres hjemmefra ved hjelp av en app, for eksempel slik at det er godt og varmt når du kommer dit.

– Mye er gjort ved å ta en kjapp titt på strømprisene hver dag for å styre unna pristoppene, og ikke bruke for mye strøm på én gang for å unngå høyt fastledd på nettleia. Der er det penger å spare, både hjemme og på hytta, forteller Haaversen-Westhassel.

Er du allerede på hytta? Den gode nyheten er at det finnes flere enkle grep du kan ta som kan få ned strømbruken på hytta her og nå.

Har du hytte med innlagt vann og strøm, og bruker panelovner som hovedvarmekilde, er det smart å starte med tiltak som retter seg direkte mot oppvarminga. Den største posten på strømregninga er som regel forbruk knyttet til oppvarming, dermed er det også her det er mest å spare, mener Haaversen-Westhassel.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Her er ti enkle tips som hjelper på strømregninga her og nå:

  1. Senk innetemperaturen på hytta. For hver grad du senker, sparer du cirka fem prosent av oppvarmingskostnadene.
  2. Alle rom trenger ikke være like varme. Skru av panelovnen i rom du ikke oppholder deg i.
  3. En vedovn er både hyggelig og gir god varme.
  4. Ta på ullsokker eller et varmt pledd i stedet for å skru opp temperaturen.
  5. Ta kortere dusjer. Varmtvann er som regel den nest største bidragsyteren til strømforbruket ditt.
  6. Velg LED-pærer inne og ute neste gang du må bytte.
  7. Skru av lysene i rom du ikke oppholder deg i.
  8. Tørk klær foran ovnen eller peisen (på trygg avstand) i stedet for å bruke tørketrommelen.
  9. Har du vedovn med kokeplate? Utnytt varmen der til å varme opp vann og mat.
  10. Har du badstue eller boblebad på hytta? Unngå å bruke disse når strømprisene er på topp.

Du kan spare mange kroner på å senke temperaturen på panelovner og varmekabler når du drar fra hytta etter endt ferie. Men, slår du av strømmen når du stenger hytta, må du vite hva du gjør.

– Det du sparer på å skru ned innetemperaturen litt ekstra er småpenger sammenlignet med regningen for å fikse frosne og sprengte rør, sier Haaversen-Westhassel.

Et godt råd er derfor å ikke la hyttas innetemperatur falle til under ti grader, selv om den står ubrukt i kortere eller lengre perioder. Og hvis du velger å skru av strømmen, må du huske å både skru av hovedkranen og tømme rørene for stående vann. Gjør du ikke det, risikerer du både omfattende vannskader og forkortet forsikringsutbetaling.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.