Skreipatruljen: – Fin skrei, men feil merket

Norges sjømatråd

1. januar gikk startskuddet for årets skreisesong, og etter Skreipatruljens første kontroll i Europa er resultatet klart. Det er dessverre en del feilmerking, og fra og med i år vil dette medføre anmerkning ved besøk av Skreipatruljen. 

– Kvaliteten på skreien som vi kontrollerte var fin, men det er like viktig at fisken er riktig merket, sier Skreipatruljens Jan-Erik Jensen. 

Med det mener Jensen at på noen av eskene fra de 27 ulike partiene som ble sjekket på omlastningsterminalen i Padborg i Danmark, hadde fire produsenter i Norge brukt utgåtte merker. En produsent hadde merket selve fisken med utgåtte merker, og flere hadde festet “arrowtaggen” i den fineste delen av fileten. Det er feil. Merket skal festes i ryggen, mellom filetene.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Kvalitetsmerket Skrei som er et beskyttet varemerke registrert av Norges sjømatråd og fikk nytt design på merket før fjorårets sesong. I en overgangsperiode i fjor kunne “gamle” merker brukes opp, men fra 1. januar i år skal kun merker med ny skreilogo brukes – både på esker og fisk.

– Dette er jo en sikkerhet for kundene, slik at de vet at de kjøper “ekte vare”. Det som er ekstra bra med de nye merkene er at de også har årstall, slik at kunden kan være helt sikker på at de får “the real thing”, forklarer Jensen.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Systemet fungerer nemlig slik at alle produsenter av kvalitetsmerket Skrei lisensieres hos Sjømatrådet for hver vintersesong, og bedriftene får under denne prosessen mulighet til å bestille gyldige merker.

Jensen har kontrollert kvalitetsmerket Skrei fra merkevaren så dagens lys i 2007 og forteller at det alltid er litt rusk i starten på hver sesong.

– Mange produsenter har pakket kvalitetsmerket Skrei i mange år, og kan sitt merke. Noen kan likevel trenge å gå gjennom krav og rutiner ettersom det er mange måneder siden den forrige skreien ble kvalitetsvurdert og merket. Det viktigste nå er å ha riktige merker og sørge for at de festes på riktig plass på fisken, forklarer Jensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.