Sjekk om du kan lade elbilen på leiehytta i påsken

naf

Påsken er hyttetid for mange. De som leier seg hytte til påskeferien, må sjekke hvordan lademulighetene til elbilen er der.

– Det er ikke sikkert det bare er å plugge bilen til lading på hytta du har leid eller lånt. Så det må du sjekke med hytteeieren, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det aller beste er om det er installert en ladeboks på hytta du har leid eller lånt til påskehøytiden. Da er det ingenting å bekymre seg for.

Du kan også lade i en vanlig stikkontakt, men da er det viktig å sjekke med hytteeier først og ta noen forholdsregler. Hvis stikkontakten er installert for elbillading skal den maksimalt ha en 10 ampere sikring og jordfeilvernet må være Type B. Hvis det ikke er satt opp kontakt beregnet på lading kan du unntaksvis bruke en annen kontakt som er montert ute, og den bør ha egen sikring. Du kan ofte justere ned ladestyrken i bilen, still den så lavt som mulig. Stikkontaktene som er inne i hytta må du ikke bruke til lading av bilen.

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

– For regelmessig lading er det viktig å vite at stikkontakten du bruker er godkjent til å lade elbil med. En elbil trekker mye strøm over lang tid, og det innebærer risiko for varmgang i det elektriske anlegget, sier Sødal. – Om du ikke allerede har sjekket lademulighetene da du booket hytta, bør du ta en telefon til utleier og forhøre deg, fortsetter han.

Kursfortegnelsen i sikringskapet skal også fortelle deg om det finnes kontakter som er satt opp for lading av bil.

Hvis det viser seg at du ikke kan lade på hytta du er på, er det lurt å sørge for mest mulig strøm på batteriet før du kommer frem.

– Legg inn et ladestopp rett før du kommer frem. Batteriet lader raskest når det er varmt og nesten tomt. Da har du raskt «full tank» før neste kjøretur, sier Nils Sødal.

Sett deg inn i hva som finnes av muligheter i nærområdet. Mange hyttegrender ligger ikke langt unna et handelssted, og flere kjøpesentre og butikker tilbyr lading. Stadig flere hoteller har lading tilgjengelig mot betaling, også for besøkende som ikke er gjester.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Om du trenger å lade underveis avhenger av hvor lang turen er, hvor kupert terrenget er og hva du har av lademuligheter dit du skal. Langs de mest trafikkerte hovedferdselssårene er det i dag grei tilgang til hurtigladere der du får ladet bilen så mye du trenger på rundt 30 minutter, men i påsken kan det bli trangt om ladeplassen.

– Elbilsalget slår rekorder og på ett år har det kommet 130 000 nye elbiler på veiene. Det har blitt trangere om plassen på ladestedene fordi utbyggingen går for sakte, sier Nils Sødal. – Det kan være lurt å tenke litt alternativt om når du kjører på påsketuren, så du ikke risikerer å stå i lange ladekøer, fortsetter han.

Ved bruk av NAFs Ruteplanlegger eller apper som Elton, PlugShare, Fortum Charge and Drive, Bilkraft eller Mer, kan du finne ut hvor hurtigladestasjonene ligger langs din rute, samt om ladestasjonen er i drift eller opptatt.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

– Det er lurt å sjekke om ladestasjonen faktisk fungerer før du ankommer. Det er temmelig frustrerende å komme til ladestasjonen med lite strøm på batteriet, for så å oppdage at du ikke får strøm på tanken, sier Sødal.

Husk at du må ikke alltid lade batteriet helt til topps. Det kan hende 15 minutter med lading er mer enn nok for å komme frem til destinasjonen. Og lad aldri mer enn 80 prosent. De siste 20 prosentene går sakte og er ofte dyre.

NAFs 5 ladetips for ferien:

  • Sjekk med hus- eller hytteeier før du lader, for å sikre at elanlegget tåler belastningen.
  • Juster ned ladestyrken i bilen, hvis du må lade med vanlig stikkontakt (schuko)
  • Hvis du skal hurtiglade er det mest økonomisk og effektivt å lade når batteriet er varmt og nesten tomt.
  • Ikke lad til over 80% på hurtiglader.
  • Lad når du stopper, ikke stopp for å lade.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.