Sjekk batteriet på røykvarslerens dag!

røykdetektor

Forsikringsbransjen vil at du skal skifte batteri i røykvarsleren din 1. desember. Men trenger du egentlig det? Eller burde du byttet for flere måneder siden? Slik finner du svaret.

For å sikre deg og dine bør du teste med røyk. Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

– Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier Odd Magne Skjerping, som er brannekspert i Frende Forsikring.

Må du skifte batteri er det viktg å huske på at du bruker rett batteri. For de fleste av oss er et 9-voltsbatteri bare et batteri. Det er lett å plukke med seg i butikken eller som gibort-batteri 1. desember. Men vet du hvilket du egentlig trenger? Har du sjekket hvilket batteri som er anbefalt for akkurat din røykvarsler?

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

– Et batteri er ikke et batteri. De har ulike energier i seg, og varer forskjellig, sier testingeniør Henry Hansen hos Venotek test- og måleinstrumenter.

Testingeniøren er også opptatt av at du må sjekke datoen på batteriet når du kjøper nytt.

– De kjemiske egenskapene i et batteri svekkes gradvis, også når det ikke er i bruk, sier Henry Hansen. De rimeligste batteriene kan vare fem-seks måneder, og er ofte ikke datostemplet. Har batteriet ligget lenge i butikken, forkorter det holdbarheten, sier Hansen.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Ubrukte batterier bør oppbevares kjølig, gjerne i kjøleskap, for å konservere holdbarheten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.