– Si nei til ekstra forsikring når du leier bil i utlandet

Danske Bank

Det kan være lett å takke ja til ekstra leiebilforsikring når man står feriestresset i en kø i utlandet. – Sjekk hva du har av forsikringer først. Sannsynligvis er du allerede dekket opp, er imidlertid rådet fra forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

– Det brukes mange triks og sure miner fra mange bilutleieoperatører for å få deg til å tegne ekstra forsikringer i en stresset situasjon. Når du har flydd langt, familien er trøtt og du bare vil komme frem, så er det lett å takke ja til det meste. Vi anbefaler derfor å bruke litt tid på å sette seg inn i din egen reiseforsikring før du drar hjemmefra. De seneste årene er de norske standardforsikringene utvidet, slik at de alle fleste dekker også skader ved utleiebil. Dermed er det lett å bli dobbeltforsikret og man kaster penger rett ut av vinduet, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand.

Les også:  Avinor: Seks nye tårn overføres til Bodø

Det er den tøffe priskonkurranse på leiebiler i Europa som har ført til at bilutleieoperatørene tjener lite på selve utleie av bilen. Derfor forsøker mange bilutleieselskaper å selge ekstratjenester, og forsikring er det enkleste måte å «selge opp» på.

– Hovedregelen når du leier bil i Europa er at ansvarsforsikringen er obligatorisk og allerede inkludert i bilutleien. Skade på egen bil, kaskoforsikringen, dekkes ved egenandel. Og det er denne egenandelen som allerede kan være dekket av din norske forsikring, sier Tvetenstrand.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

For eksempel gjelder s egenandelsforsikring i hele Europa og dekker egenandel opp til 20.000 kroner for én kaskoskade, tyveri eller brann.  dekker opp til 15.000 og de andre store forsikringsselskapene har lignende størrelser på sine reiseforsikringer.

Tvetenstrand understreker at det er unntak i jungelen av ulike reiseforsikringsordninger. Hvis du har reiseforsikringen din gjennom et kredittkort er du oftest ikke dekket for leiebilskader.

– Mange tror at forsikringen på kredittkortet dekker egenandelen på leiebil. Det gjør den i de alle fleste tilfeller ikke. Da må man enten tegne en egen forsikring via kredittkortselskapet, eller av det stressede personalet bak skranken hos bilutleieoperatøren, sier Tvetenstrand

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

Ved leie av bil i USA eller andre land utenfor Europa kan det også være andre regler som gjelder.

– Unntaksvis kan det faktisk være nødvendig med tilleggsforsikring. Så rådet, uansett hvor du reiser, er å sjekke forsikringene i god tid før du kommer i bestillingskøen. Det vil lønne seg, avslutter Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.