Disse friluftsprosjektene i Salten fikk pengestøtte av Statskog

skispor

62 friluftsprosjekt i Norge får en håndsrekning fra Statskog. Tildelingene kommer fra støtteordningen ”Statskogmillionen”. Ordningen innebærer at lag, foreninger og organisasjoner Norge rundt får fem eller ti tusen kroner i støtte til friluftsliv og norsk natur.

– Denne gangen har vi funnet rom for både tenkebenker og en stavgruppe, for å nevne noe. Har foreningen en god ide som skaper friluftsliv, er det verdt å bruke noen minutter et par ganger i året, sier regionsjef i Salten, Jan Nilsen.

Søknads- og tildelingsrunder skjer to ganger i året. Totalt 150 tiltak får støtte gjennom et normalår. Antallet søknader varierer. Hele ordningen er enkel og ubyråkratisk.

”Statskogmillionen” er en nasjonal støtteordning med små og mange støttebeløp spredt ut over hele landet, med samlet utbetaling årlig på en million kroner. Statskog finansierer i tillegg en egen spesialordning i Nordland og Troms med en million kroner til samfunnsbygging i hvert av fylkene. Denne ”Statskogordninga” er et samarbeid mellom Statskog og Nordland og Troms fylkeskommuner.

Her er en oversikt over alle tiltakene i Salten som fikk støtte høsten 2018:

Stistøtte i Meløy

Reipå idrettslag får fem tusen kroner fra Statskog til å oppgradere mye brukt turområde på Hornneset i Meløy.

Idrettslaget har behov for å kjøpe materialer, noe tauverk og må leie inn transport.

Les også:  Nytt ferjeleie åpner på Tonnes

– Det handler om et mye brukt turområde på Hornneset i Meløy. Området er svært mye brukt de siste årene, både som utgangspunkt for toppturer til Horntind og Skroven, og som lett tilgjengelig område for skoleklasser og private. I øvre del av turområdet blir det vått og svært opptråkka. Her vil vi gjøre enkle tiltak for å holde stien på plass og gjøre det enklere å bruke området hele året. I tillegg vil vi sette ut benker og lage naturlige hvileplasser, skriver idrettslaget i søknaden til støtteordningen Statskogmillionen.

Fylke: Nordland

Kommune: Meløy

Tildeling fra Statskogmillionen: 5 000

Fem tenkebenker

Misvær idrettslag vil inspirere til mer friluftsliv med tenkebenker på strategiske utsiktsposter.

– Tenkebenkene skaper refleksjon, ettertenksomhet og perspektiv, heter det i søknaden som gir idrettslaget ti tusen kroner i støtte fra Statskog.

Benkene vil ha en gravert tekst og en plassering som innbyr til refleksjon. Idrettslaget mener at dette kan bidra til å skape nye turmål, gjøre glemte naturskatter attraktive igjen og fremheve historiske plasser som vikingegrav, steinalderbosetting og tufter etter samiske bosetninger.

Fylke: Nordland

Kommune: Bodø

Tildeling fra Statskogmillionen: 10 000

Vil oppgradere stier

Breivik samfunnshus SA får et bidrag til arbeidet med å oppgradere stier.

Les også:  Nytt ferjeleie åpner på Tonnes

Det er snakk om både innleie av maskiner og materialer til klopping, samt benker og bord.

– Vi vil oppgradere en mye brukt natursti mellom Breivik og Misvær og plassere ut bord og benker langs turløypene. Dette vil fremme bruken av den flotte naturen vi har i nærområdet, skriver organisasjonen.

Fylke: Nordland

Kommune: Bodø

Tildeling fra Statskogmillionen: 5 000

Støtte til stavgrupper

Statskog bidrar til stavgganggrupper i en rekke kommuner for nyrepasienter og transplanterte.

Det er Nordland fylkeslag av Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte som står bak aktivitetstilbudet på Leknes, Laukvika, Hadsel, Bodø, Saltdal, Mo i Rana, Dønna og Sømna. Stavganggruppene møtes ti ganger i løpet av våren og sommeren. Man tar da en stavgangtur med innlagt pause underveis der det serveres kaffe/te og kake.

– Pasientgruppen trenger fysisk aktivitet, og her kombineres stavgang med sosialt samvær, likepersonarbeid og det å komme seg ut i naturen, skriver organisasjonen.

Fylke: Nordland

Kommune: Saltdal

Tildeling fra Statskogmillionen: 5 000

Nye griller til vardemarsjen

Finneid IL kan oppgradere grillfasilitetene med støtte fra Statskog.

Vardemarsjen til Finneidvarden arrangeres årlig i regi av Finneid IL. Årlig deltar mennesker i alle aldre. På Finneidvarden står en blid dugnadsgjeng og serverer kaffe, saft og grillmat. I de senere år har grillene på toppen blitt i dårlig forfatning.

Les også:  Nytt ferjeleie åpner på Tonnes

– Vi ønsker å bygge to nye griller som kan stå permanent oppe på Finneidvarden. Finneidvarden er et yndet turmål der mange mosjonister tar turen hver dag. Nye griller på toppen inviterer flere til å kunne ta middagen eller lunsjen på toppen av Finneidfjellet, skriver organisasjonen.

Fylke: Nordland

Kommune: Fauske

Tildeling fra Statskogmillionen: 10 000

Gir bidrag til fjellskole

Statskog bidrar med ti tusen kroner til fjellskole med fokus på samisk kultur i naturen og samisk mat.

Doajmma Siebrre Julevsábme (DSJ) er en fri, politisk og religiøs uavhengig lulesamisk barne- og ungdomsorganisasjon som legger til rette for og bidrar med aktiviteter til barn og unge i det lulesamiske området. De planlegger en fjellskole med båttur inn i Hellmofjorden i Tysfjord kommune og videre til den nye fjellgamma som er bygget på dugnad og ferdigstilt i vår.

– Opplegget skal bidra til økt bruk av utmarka og at nye generasjoner blir kjent med samisk bruk av naturen, begreper og organisering. Dette tror vi vil lede til stolthet over egen kulturbakgrunn og økt interesse for friluftsliv hos unge samer, skriver organisasjonen.

Fylke: Nordland

Kommune: Tysfjord

Tildeling fra Statskogmillionen: 10 000

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.