Norge i front for mindre antibiotika til kjæledyr

veterinær

8. – 24. november er verdens antibiotikauke, et globalt initiativ for å spre kunnskap om antibiotika og antibiotikaresistens. Denne uken presenterer AniCura en studie på over 23.000 hunder som viser at antibiotikaforbruket på AniCuras klinikker i Norge og Europa har gått ned de siste tre årene. 

I flere år har AniCura målt antibiotikaforbruket i sine veterinærklinikker i Europa. Resultatene er unike, siden antibiotikaforbruk blant kjæledyr sjelden måles av myndighetene på denne måten. 

AniCuras nye studie ble gjennomført i oktober 2019, og inkluderte 23,429 hunder som ble behandlet ved 154 forskjellige klinikker i ti land. 31 av disse klinikkene var norske. Når man ser på sammenlignbare land, har broken av antibiotika må gått ned for tredje året på rad, fra ca. 14 prosent av pasientene i 2016 til ca. 8% i 2019.

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

– Jeg er svært glad over å se en solid trend mot mindre boreskriving av antibiotika flere år på rad ved våre klinikker, sier Ulrika Grönlund, Group Medical Quality Manager i AniCura. Likevel er det fremdeles behov for å forandre enda mer på måten vi bruker antibiotika på innen veterinærmedisinen for å motvirke spredningen av resistente bakterier, en av verdens største trusler mot folkehelsa. 

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

I de siste tre årene har det blitt gjort signifikante fremsteg ved AniCuras klinikker i Tyskland, Østerrike og Sveits. Klinikker i Norge og Sverige har hatt en konsekvent lav bruk av antibiotika, og har kommet så langt ned som 4 – 10% av hunder behandlet i perioden studien varte. Lavest forbruk av alle landene ser vi i Norge ved 4%.

– Gjennom samarbeid over landegrensene har vi lært av hverandre og redusert unødig bruk av antibiotika i de fleste av landene, sier Ulrika Grönlund.

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

AniCuras studie av antibiotikabruk i Europa ble gjennomført gjennom AniCuras kvalitetsprogram QualiCura, o ger en del av AniCuras arbeid for å måle, følge opp og å jobbe mot en klokere bruk av antibiotika.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.