Nordlendinger får ikke i seg frokost

spise frokost

4 av 10 nordlendinger dropper frokosten én eller flere dager i uken, selv om brorparten av dem skulle ønske de spiste frokost oftere. Det viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition.

– Det er flere grunner til at nordlendinger ikke får i seg mat om morgenen, og manglende matlyst er den viktigste faktoren. Mye tyder på at nordlendinger ikke har lyst på den frokosten de selv tilbereder, forklarer Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Halvparten av nordlendinger oppgir nemlig at mangel på matlyst hindrer dem i å spise frokost. Mange innrømmer også at de ikke står opp tidlig nok.

– Når nordlendinger spiser frokost, spiser de som regel brødmat. Men ofte mangler de matlyst, og andre ganger orker de ikke å stå opp. Det er nesten komisk, men jeg tror rett og slett at de ikke orker å stå opp til tørre brødskiver, sier Bergmann.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Får ikke hverdagen til å gå opp
Ifølge Bergmann virker det som at nordlendinger ikke prioriterer å spise frokost, selv om de vet at det er et viktig måltid.

– De skylder på tidsklemma. Det gjelder ikke bare i Nordland, men i hele Norge. Det er eksempelvis tydelig at pensjonister spiser frokost mye oftere enn andre. Og i Nordland er man gjerne flink til å få barna sine til å spise frokost, selv om man selv ikke rekker å spise, påpeker hun.

Noen få nordlendinger nevner til og med frokost på sengen som en mulig løsning.

– Hvis du ikke får i deg dagens viktigste måltid uten å få det levert på sengen, kan det tyde på at du har travle dager og dårlig prioritering. Men det er viktig å unngå en ond sirkel. Husk at frokost gir deg energi til å nettopp takle den hektiske hverdagen som er grunnen til at du dropper frokost, argumenterer Bergmann.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Frokost på jobb er en mulig løsning
4 av 10 nordlendinger oppgir at de hadde spist frokost oftere om de hadde stått opp tidligere. Andre sier at de hadde vært bedre til å spise frokost om de var raskere med morgenstellet. Ifølge Bergmann kan løsningen ligge hos arbeidsgiver.

– Vi ser at flere nordlendinger ville spist frokost hvis de kunne gjøre det på jobben. Jeg har tidligere pratet om at arbeidsgivere i Nordland burde gjøre mer for å ivareta ansattes helse, og frokost på jobb kan være et skritt i riktig retning, sier hun.

Trenger ikke være vanskelig å prioritere
Bergmann i Herbalife Nutrition har forståelse for at det kan være utfordrende å spise frokost.

– Jeg forstår at nordlendinger ikke alltid har tid eller lyst til å spise frokost. Det kan imidlertid lønne seg å prioritere dette måltidet. Frokost kickstarter dagen og kan gi energi, øke konsentrasjonen og gi bedre humør. Undersøkelsen vår viser at nordmenn som spiser frokost oftest, gjerne er de samme som føler seg sunne og spreke, sier hun.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Bergmann medgår imidlertid at nordlendinger ikke trenger å diske opp med hotellfrokost hver morgen.

– Det er få av oss som har tid til å lage en forseggjort frokost i hverdagen. Men hvis brødskiva ikke frister for nordlendinger, så er de heller ikke låst til den. Det finnes også andre frokostalternativer som ikke er tidkrevende, men som kanskje frister mer. Det kan være nyttig å prøve seg fram med frukt, yoghurt, smoothie, shake og energibarer, avslutter hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.