Nedslående tall om nordmenns holdninger til samer i Nord-Norge

rein same

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har i dag offentliggjort en rapport om nordmenns holdninger til samer og nasjonale minoriteter. Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR) mener at funnene fra holdningsundersøkelsen er nedslående. 

– Undersøkelsen viser at vi har et stort holdningsproblem, spesielt i områder hvor det tradisjonelt bor samer. At 11 prosent i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer, viser med all tydelighet at det rasistiske tankegodset fra forskningsprosessen enda har et stort fortfeste, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR).

Les også:  Nå får Sortlandsbrua nytt lys

I reelle tall betyr det at over 50.000 mennesker i de nordligste fylkene har negative holdninger til samer. 

– Dette er skremmende, sier Myrnes Balto.  

Et annet oppsiktsvekkende funn er at 33 prosent av mennesker i Nord-Norge, 24 prosent i sørsamiske områder, og 15 prosent nasjonalt, har observert hatprat mot samer. 

– Dette dokumenterer noe vi har visst lenge, nemlig at samehets er et stort samfunnsproblem, som det kreves bred innsats for å få bukt med, sier Myrnes Balto. 

Les også:  Historisk alpin-VM til Narvik

Han mener at myndighetene er nødt til å ta funnene fra rapporten på alvor og følge anbefalingene de nå får fra NIM, blant annet på et nasjonalt kompetanseløft og egne handlingsplaner.  

– Regjeringen kan ikke ignorere dette problemet. Nå har både NIM, Ytringsfrihetskommisjonen og et enstemmig Sametinget tatt til orde for en egen handlingsplan mot samehets og diskriminering av samer, sier sametingsråden. 

Les også:  And the winner is Narvik!

Et enstemmig Sameting vedtok i juni sin egen handlingsplan mot samehets med 17 konkrete tiltak.

– Sametinget har en bred innsats for å forebygge samehets, men det er begrenset hva vi kan få til på egen hånd. Vi trenger hjelp fra storsamfunnet, og er klare til å samarbeide med regjeringen og andre aktører i dette viktige arbeidet, avslutter sametingsråd Runar Myrnes Balto. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.