Millioner av matvarer får ny etikett

too good to go

Flere kjente merkevarer går sammen for å hindre matsvinn i husholdningene. Etiketter på emballasjen skal bidra til å endre vanene våre.

– Vi er veldig stolte over at så kjente merkevarer i matindustrien ønsker å bruke innflytelsen de har på forbrukerne til noe positivt, sier daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson.

Matredder-appen skal samarbeide med blant annet NorgesGruppen-bakeriet Bakehuset, Prior, Lerum, Synnøve Finden og Munsj for å hjelpe forbrukerne å redde mer mat. 

Flere enkeltprodukter, deriblant en rekke dagsferske brød, gulost og egg skal prydes med tips til hvordan forbrukerne kan unngå å kaste rester. 

Bakgrunnen er at nærmere halvparten av alt matsvinnet i Norge skjer i husholdningene. Det er også her reduksjonene i matsvinn har gått saktest de siste årene.

Etiketter med budskap som «Sprøtt forslag – lag krutonger av restene» på brød eller «Tipp topp topping – alt blir bedre med smelta ost» på gulosten blir å se i butikkhyllene, og på millioner av produkter utover høsten.

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

– I dag kaster vi i snitt 43 kilo spiselig mat i året på hjemmebane, tilsvarende hver femte handlepose. Samtidig så viser undersøkelser fra Norstat at ni av ti nordmenn ønsker å gjøre mer for å redusere sitt matsvinn og redde mer mat, forteller Ingemarsson, og legger til:

– Det vil vi hjelpe dem med, og det er også vårt ansvar. I bransjeavtalen hvor departementene, bransjeorganisasjonene og bedriftene har forpliktet seg til en felles innsats for kutt i matsvinn har de også forpliktet seg til å hjelpe forbrukerne å redusere deres.

Etikettene inneholder ulike budskap som skal få forbrukerne til å tenke kreativt om hva de kan gjøre med rester, eller triks for å sjekke holdbarhet.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Innsiktsarbeid Too Good To Go har gjort viser nemlig at vi oftest lander på å kaste matvarer vi er i tvil om.

– Samtidig ser vi at det ofte bare er en liten “dult” – en påminnelse – som skal til for at man heller tar vare på maten. Disse etikettene skal fungere nettopp som dét.

Brød og bakevarer er det vi nordmenn kaster mest av, og Gry Thomsen, markedssjef i Bakehuset, forteller at det er noe de ønsker å bidra til å endre.

– Bakehuset støtter opp om denne satsningen fordi vi vet at brød er en av de varegruppene vi kaster alt for mye av. Noen dager gamle brød kan brukes til mye; alt fra ett godt måltid, som tilbehør til maten eller desserter. Sammen med Too Good To Go ønsker vi å inspirere forbrukerne til å bruke opp hele brødet, sier Thomsen, og legger til:

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Det er enklere enn man tror!

I Norge ble det i 2021 kastet mat med en totalverdi på over 22 milliarder kroner. Med prisstigningen på mat siden den gang lagt til grunn er beløpet økt med ytterligere 1,5 til 2 milliarder kroner.

– Å ta vare på maten er et effektivt og godt tiltak for både miljøet og lommeboka. Ikke minst oppleves det givende og meningsfylt, særlig hvis man kan finne på kreative måter å bruke rester eller overskuddsmat på, sier Ingemarsson.

Han sier at det etter planen vil være flere merkevarer og produkter som deltar i initiativet i de kommende månedene.

– Sluttmålet her er å inspirere til mindre matkasting, og mer matredding i husholdningene. Da trenger vi alle med oss.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.