Meteorologisk institutt: – Varm og våt desember

himmel lys

Desember 2019 ble blant de ti våteste desembermånedene som er registrert, og det var 3,4 grader over normalen på landsbasis. På Svalbard var det 109 måneder på rad varmere enn normalen.

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,4 grader over normalen. Måneden er blant de 20 varmeste desembermånedene i en serie som går tilbake til 1900. Relativt varmest var det i de indre strøkene av Finnmark og Østlandet med 5-6 grader over normalen. Noen få stasjoner på Vestlandet, Østlandet, og i Nord-Norge hadde månedstemperaturer fra 1 til 2 grader over normalen.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Høyeste maksimumstemperatur, 14,3 grader, ble registrert 21. desember på Valldal – Muri (Møre og Romsdal), og i Tafjord (Norddal, Møre og Romsdal) og Sunndalsøra (Møre og Romsdal) 29. desember. Gjennomsnittet for høyeste maksimumstemperatur i desember de siste 30 årene er 14,6 grader. Laveste minimumstemperatur var -34,7 grader, og ble målt på Karasjok – Markannjarga (Finnmark) 9. desember. Gjennomsnittet for laveste minimumstemperatur i desember de siste 30 årene er -35,1 grader.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Månedsnedbøren var 140 prosent av normalen, og måneden er blant de 10 våteste desember-månedene i serien som går tilbake til 1900. Flere stasjoner i Finnmark fikk fra 250 til 350 prosent av den normale nedbøren. Enkelte stasjoner i Trøndelag, Møre og Romsdal og nord på Østlandet fikk 50-75 prosent av normalen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.