Mer enn hver tredje kortbetaling i Nordland er kontaktløs

kontaktløst kort

Ferske tall fra BankAxept og Vipps AS viser at nordlendinger tæppet på mer enn hvert tredje kortkjøp i januar 2020. – Kommer til å bli annenhver gang til sommeren, sier kommunikasjonssjef i Vipps AS.

De siste 12 månedene har det skjedd enorme endringer i nordmenns betalingsvaner, kontaktløse betalinger har økt med hele 460 prosent på landsbasis. Sterkt delaktige er innbyggerne i Nordland fylke hvor 38,14 prosent av kortbetalingene i januar 2020 var kontaktløse. Det er et godt stykke over landssnittet som ligger på 35 prosent.

– 38 prosent er mye, spesielt med tanke på at kun 5,8 prosent av transaksjonene i Nordland var kontaktløse i januar 2019. Denne utviklingen kommer til å fortsette i tiden fremover, spår Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Totalt i 2019 ble det registrert 10,6 millioner kontaktløse transaksjoner i Nordland. Allerede etter første måned i 2020 har befolkningen i Nordland fylke betalt kontaktløst mer enn 2 millioner ganger. Utregninger fra BankAxept viser at man sparer i snitt ni sekunder i kassen når man betaler kontaktløst i stedet for chip og PIN. Det tror Kjærnes nordlendingene ytterligere kommer til å ta inn over seg det neste halvåret:

– Tæpping er definitivt Norges raskest voksende betalingsmetode, til tross for fremveksten av mobile betalingsløsninger. Innen sommeren 2020 tror jeg at folk fra Nordland vil nærme seg å tæppe for annenhver betaling de gjør.

I Nordland er det Værøy som er best på tæpping. Hele 49,32 prosent av transaksjonene i januar 2020 var kontaktløse her. Resten av tæppe-tronen i Nordland består av Evenes (48,58 prosent) og Bodø (43,40 prosent), som begge også drar opp snittet for fylket betraktelig. 

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

– Selv om betalingsvanene til Nordland har endret seg det siste året, så har det nesten vært umerkelig. Man har sømløst endret atferden sin, noe som forteller oss at man i økende grad foretrekker å tæppe med kortet. Stadige forenklinger som dette er viktig for å imøtekomme brukernes behov, forteller Kjærnes.

I januar 2020 viste det seg at annenhver betaling (54 prosent) på Svalbard var kontaktløs, noe som er langt over landssnittet på 35 prosent. På fastlandet er Oslo det fylket hvor det ble tæppet med kort mest i forrige måned (45 prosent av alle betalinger), mens vi finner Innlandet fylke på andre siden av skalaen (29 prosent).

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

– Med de raske endringene vi nå ser er det helt tydelig at nordmenn omfavner nye betalingsvaner og at de synes kontaktløs betaling er en forenkling i hverdagen. Ekstra morsomt er det å se at det tæppes såpass mye med kort på Svalbard. Det er et godt bevis på at denne betalingsmetoden virkelig er utbredt i alle landets kriker og kroker, avslutter Kjærnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.