Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

gjensidige

Halvparten av bilførere som har berøringsskjerm i bilen, sier de har latt seg distrahere av skjermen. I mange tilfeller har det ført til farlige situasjoner og ulykker. Det viser en undersøkelse fra Gjensidige. 

32 prosent av de som innrømmer å ha latt seg distrahere av bilens berøringsskjerm, sier at dette førte til farlige situasjoner. 13 prosent sier at det faktisk førte til en ulykke. Gjensidige mener funnene i undersøkelsen støtter det de har sett over tid. 

– Vi har sett en utvikling der flere og flere ulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet. Ofte er disse ulykkene alvorlige utforkjøringer, front mot front eller påkjørsler bakfra. Hver tredje dødsulykke skyldes at vi ikke følger godt nok med på kjøringen. Før snakket vi om distraksjoner som å spise matpakka eller sminke seg, nå er det i tillegg skjermene som tar blikket vårt vekk fra veien, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Les også:  100 mennesker har mistet livet i trafikken så langt i år

– Satt på spissen begynner det kanskje å bli for enkelt å kjøre bil, uten egentlig å følge med på bilkjøringen 100 prosent. Bilføreren tror feilaktig at man kan flytte blikket bort fra veien når adaptiv fartsholder, automatgir og andre hjelpesystemer «kjører bilen for deg». Med en hånd på rattet (snart trenger man ikke det heller), er det tydelig at fristelsen blir for stor til å styre med alt fra musikk, navigasjon og taste på mobilen med den andre. I tillegg integreres stadig flere funksjoner i berøringsskjermen, noe som tvinger sjåføren til å flytte blikket vekk fra veien. Summen av dette fører til flere uoppmerksomme sjåfører, sier Eklo. 

Les også:  Starter strekningsmåling av fart mellom Melbu og Stokmarknes

Eklo mener at man ikke greier å snu trenden kun med formanende ord, men at løsningen også ligger hos bilprodusentene. 

– Hovedansvaret ligger hos hver enkelt bilfører, men nøkkelen ligger hos bilprodusentene. Ny teknologi må i enda større grad sette trafikksikkerhet først. Og, den må fungere så bra at alle tar den i bruk. For eksempel fungerer ikke stemmestyring godt nok til at vi heller velger den fremfor å trykke på skjermen. 

Les også:  Tilbakela 800 mil: Samlet inn en halv million

Med en stadig nyere bilpark i Norge vil flere og flere kjøre rundt i en bil med berøringsskjerm.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.