ANNONSE: Luft-til-luft-varmepumpe og dens effektivitet

Luftvarmepumper gjør det mulig å varme opp hjemmet mer sparsomt og senke månedlige utgifter. Effektiviteten til en luft-til-luft-varmepumpe er merkbar og besparelsen på oppvarming kan være betydelig. Men hvor stor investering og besparelse snakker vi om og hvor fort lønner det seg?

Nærmere om luftvarmepumpe

En moderne luft-til-luft-varmepumpe er en inverter varmepumpe og passer til både nye og eldre boliger til enten tilleggsvarme eller til hovedoppvarming. Luftvarmepumpe henter termisk energi fra uteluften og bruker varmeveksleren til å overlevere varmen til luften inne i boligen. Det er en løsning som er både enkel og rask å installere og som passer ideelt i både eldre og nyere hus, hytter og leiligheter for å spare det eksisterende oppvarmingssystemet og øke komforten. 

Effektivitet

Luftvarmepumpe kombinert med en annen type oppvarming er en ideell løsning for å kunne spare på oppvarmingsutgifter. Investeringskostnader er lave, man merker den månedlige sparingen og varmepumpen er nedbetalt etter kort tid. 

En vanlig panelovn bruker 1 kW strøm og gir tilbake litt mindre enn 1 kW varme. En moderne luftvarmepumpe er mer enn 5 ganger så effektiv – når den bruker 1 kW strøm, produserer den under ideelle forhold over 5 kW varme. Sammenliknet med en vanlig elektrokjele eller panelovn kan en varmepumpe bruke opptil 78% mindre strøm. For eksempel, når varmepumpe produserer 5 kWh energi og bruker til dette bare 2 kWh, så er resterende 3 kWh gratis energi, som kommer fra luften. Dette blir kalt for varmefaktor (på engelsk COP), som viser hvor mye energi produserer varmepumpen i forhold til energien den bruker til sitt arbeid. Hvis varmefaktoren er 5, så betyr det at varmepumpen produserer fem ganger mer varmeenergi enn den bruker for å produsere den.

Varmefaktoren er direkte knyttet til utetemperaturen. Jo varmere er luften ute, desto høyere er varmefaktor. Derfor  er det viktig å sjekke når man kjøper varmepumpe, hvordan varmefaktoren endrer seg ved forskjellige utetemperaturer og hvordan blir da årets gjennomsnitt (på engelsk SCOP). Man burde også legge merke til om varmepumpen er av en gammel on/off- eller en moderne inverter-type (hastigheten på viften reguleres) varmepumpe. Med tanke på sparsomhet og bruksomfang er en inverter-type luftvarmepumpe best.

Prisen avhenger av kapasiteten

Varmepumpen sprer varmen i rommet jevnt. I motsetning til panelovn, blir det ikke noe dårlig lukt inne når man bruker en varmepumpe, men den renser og frisker opp luften ved hjelp av filtre og ionisator. Takket være dette blir det ikke bare endringer i romtemperatur, men også luftkvalitet. Om sommeren kan man bruke varmepumpen også til å kjøle ned. Selve anlegget består av to deler, den ene delen blir montert innendørs og den andre ute. De kan brukes overalt uavhengig av leilighetens, husets eller kontorets størrelse, man må bare se an hvor kraftig varmepumpe man trenger, hvor mange innedeler og hvor de skal monteres. Avhengig av huset og spesielle omstendigheter trenger man som oftest bare én varmepumpe.

Finn varmepumpe tilbud her

Hva bør du være oppmerksom på når man velger en luft-til-luft-varmepumpe?

Det er en fordel å gjøre seg kjent med varmepumpens tekniske spesifikasjoner på forhånd. Når man sammenligner forskjellige produkter er det svært viktig at de er sammenlignbare produkter, det vil si tilsvarende når det gjelder kapasitet, effektivitet og kvalitet. Varmepumpen må også kunne brukes med streng kulde.  

Når man kjøper en varmepumpe bør man først og fremst være oppmerksom på kapasiteten, hvor effektiv er den til oppvarming (COP), om det er en gammel on/off- eller en moderne inverter-type varmepumpe og om den er tilpasset nordisk klima. Det er verdt å huske at ikke alle produktene kan være egnet til vårt klima og spesielle forhold i et bestemt hjem. Det er veldig viktig å finne varmepumpe med riktig størrelse. Er varmepumpen for kraftig, tar det lengre tid før man har spart inn investeringen og den vil starte og stoppe oftere enn en som er riktig dimensjonert. Er den derimot underdimensjonert så oppnår man ikke ønsket resultat og bruker mer energi. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.