LESERINNLEGG: Er det trygt å være jente i byen din?

natt butikker

Omfanget av trakassering og overgrep mot jenter i verden er enormt. Særlig i byene føler jenter seg utrygge. Problemet er først og fremst oppførselen til gutter og menn.

Rapporten Unsafe In The City er basert på mer enn 21.000 innrapporterte opplevelser fra jenter som bor i store byer i verden. 84 prosent av jentene i Lima som deltok i undersøkelsen, rapporterte om seksuell trakassering på offentlige steder. 49 prosent av deltakerne i Madrid svarte at trakassering er så vanlig at de har blitt vant til det. I samme by ble onani i offentligheten nevnt i 11 prosent av tilfellene der jenter opplevde utrygge hendelser.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

En annen undersøkelse Plan har gjort blant nesten 400 eksperter på rettigheter og sikkerhet i 22 ulike byer i verden, viser at 78 prosent mener risikoen for seksuell trakassering er høy eller ekstremt høy for jentene. I 2/3 av byene i undersøkelsen oppgir mer enn 50 prosent av ekspertene at risikoen for seksuelle overgrep og voldtekt er høy eller ekstremt høy.

Rapportene til Plan viser at jenter over hele verden begrenser livene sine på grunn av risikoen for seksuell trakassering på offentlige steder. Er du jente og bor i en by, må du nærmest regne med å bli utsatt for seksuell trakassering. Dessverre må du også regne med at ingen vil gripe inn. Det er tragisk og urettferdig.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

For første gang i historien bor nå flesteparten av verdens mennesker i byer, ikke på landsbygda. Innen 2050 vil 2,5 milliarder flere mennesker bo i byer. Da vil totalt to av tre mennesker på jorda bo i byer og urbane områder. Vi står overfor en kjempeutfordring med å gjøre verdens byer tryggere for jenter.

Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden innen 2030 få slutt på all diskriminering og kjønnsbasert vold mot jenter. Skal vi få til det, må gutter lære seg å respektere jenter og behandle dem som likeverdige. I tillegg må jenter og unge kvinner involveres i byplanlegging, og myndigheter må kriminalisere og slå ned på all kjønnsbasert vold og trakassering.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Alle jenter har rett til å føle seg trygge i byen sin. Det er noe gutter og menn må ta ansvaret for også her i Norge. Er det trygt å være jente i byen din?

Kari Helene Partapuoli
Generalsekretær i Plan International Norge

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.