Kulturminnefondet har bevilget kr. 200.000 til Thormodbygget i Kalvika i Bindal kommune. Tilskuddet gis til å renovere tak ved å fjerne eternitt og legge nye takplater, reparasjon av bærekonstruksjon, montere nye vindskier og takrenner og rydde rundt bygningen.
I tidligere tider myldret det av båtbyggere i Bindal, men på 1980-tallet ble det stadig mindre av den slags. Mange båtbyggeri ble revet, men i Kalvika i ytre Bindal står fortsatt Thormodbygget, som et minne om en industri og som en del av kulturmiljøet. Bygget ble oppført i 1947 og i løpet av en 30 års periode ble det bygd over 250 båter, for hånd, av Thormod Wollan og hans kompanjonger.
År med tæring av vind og hav gjør dessverre noe med bygg, og nå må taket renoveres.
– Vi søker derfor om å få nytt tak på bygget, da det gradvis har gått hull på det eksisterende taket, og bygget og inventaret står i fare for å ødelegges av regn, snø og vind, sier Gjermund Wollan som er en av eierne som levert søknad til Kulturminnefondet.
Taket består av eternitplater som må først fjernes av godkjente fagfolk før nye takplater kan legges på. Videre skal det lages forsterkninger av deler av bærekonstruksjonen i taket, samt nye vindskier og takrenner. For at jobben skal kunne gjøres lettere skal det fjernes noen trær og busker rundt bygget.
Thormod Wollan, som har gitt navn til Thormodbygget, begynte med båtbygging allerede på 1930-tallet, og etter hans far hadde uteksaminert ham, flyttet han til Kalvika for å være nærmere sjøen. Han fikk bygd opp både naust og virksomhet og har stått bak bindalsfæringer, åttringer, sjarker og til større båter.
– Kommer du inn Bindalsfjorden fra øst eller nord, ser du Thormodbygget. Bygget er ett av de siste gjenværende båtbyggeriene i ytre Bindal og er godt synlig i kulturlandskapet, og det gjør det viktig å bevare, sier direktør i Kulturminnefondet Simen Bjørgen.
Taket er bare første fase i en rekke delprosjekter som ender opp i et rehabilitert båtbyggeri, hvor også alle redskaper og verktøy har blitt stående siden driften ble lagt ned for drøye 30 år siden. Når bygget står klart, i 2023, skal det åpnes for skole og andre som vil lære mer om båtbyggerkunsten og tradisjonen langs nordlandskysten.
I neste fase blir familien enda viktigere, da familiens ildsjel Ole Fredrik Wollan kommer inn som straks ferdig utdannet byggmester for å delta aktivt i videre arbeid. Ole Fredriks interesse for håndverkstradisjoner og båtbygging har vært svært viktig i prosjektets realisering.
– Vi synes det er fantastisk at håndverkstradisjoner blir tatt opp av de yngre i samfunnet, for de skal tross alt ta med seg kunnskapen og interessen videre til andre. Dette er en bonus i tillegg til de faglige grunnene for å tildele midler, sier Simen Bjørgen.
De mange gode og faglige grunnen er litt av forklaring på hvorfor Kulturminnefondet ga støtte til rekordmange prosjekter i 2021.
– Vi mottok 2112 søknader i fjor, og ga tilsagn til 26% flere eiere enn i 2020, sier direktør i Kulturminnefondet Simen Bjørgen.
– Søknadsveksten er et godt tegn på at folk vil ta vare på kulturminnene sine og at det blir stadig viktigere å holde på kulturmiljøet og tradisjonshåndverket knyttet til kulturminnene. Vi gleder oss til å ta imot enda flere søknader i år, forteller Bjørgen.