Kraftig nedgang for sjømateksporten i august

laks

Norsk sjømateksport hadde en nedgang på 14 prosent i august. Totalt ble det eksportert sjømat for 7,3 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner lavere enn i august i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 68,2 milliarder kroner. Det er en økning på 781 millioner kroner, eller i overkant av 1 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019.

– Nedgangen i eksportverdien i august skyldes en svekket etterspørsel og mindre drahjelp fra den svake norske kronekursen som vi opplevde tidligere i år, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Laks og torsk står for mesteparten av nedgangen i august, med en redusert eksportverdi på henholdsvis 764 millioner kroner og 236 millioner kroner. 

– Årsaken til lavere etterspørsel er sammensatt, men feriemodus i Europa og redusert restaurantkonsum er noe av forklaringen, sier Tom-Jørgen Gangsø.

Polen, Danmark og Frankrike var de største markedene for norsk sjømat i august.

I 2019 var Kina det største vekstmarkedet for norsk sjømateksport. Nå opplever Norge et langt tyngre kinesisk marked. Sammenliknet med august 2019 gikk verdien av lakseeksporten til Kina ned 69 prosent i august i år.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.