Robotisering forandrer arbeidslivet, men ikke slik vi trodde for få år siden. En ny rapport fra ManpowerGroup viser at automatisering får arbeidsgivere til å øke arbeidsstyrken – og investere i kompetanseutvikling.
Økt endringstempo har fått bedrifter over hele verden til å ta kompetanseutvikling i egne hender. I 2015 tilbød 20 prosent av verdens arbeidsgivere kompetanseutvikling til sine ansatte. I 2018 var andelen 54 prosent og i 2020 er den ventet å øke til 84 prosent. Det viser en ny rapport som ManpowerGroup presenterer på World Economic Forum i Davos denne uken.
– Arbeidsgivere over hele verden forteller at de står overfor en endring i kompetansebehov som går raskere enn noen gang tidligere. For å møte disse endringene satser stadig flere virksomheter på kompetanseutviklende tiltak i egen regi, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.
Endringene kommer som følge av rask teknologisk utvikling som påvirker flere bransjer samtidig. Selskaper som ikke legger til rette for kompetanseutvikling, vil tape terreng til konkurrenter.
– Oppsamlingsstudier hvert tiende år holder ikke. Vi trenger intensiverte læringsløp mens vi er i jobb for virkelig å høste mulighetene som følger av at teknologi forandrer bransje etter bransje, sier Brath.
Mer teknologi, men også mer mennesker
For tredje år på rad viser ManpowerGroups rapporter at flertallet av verdens arbeidsgivere planlegger å beholde eller øke bemanningen på grunn av automatisering. Det kommer stadig mer teknologi inn i arbeidslivet, men det samme gjelder for mennesker.
– Denne rapporten knuser myten om at roboter vil føre til massiv arbeidsledighet, sier Brath.
Over 19.000 arbeidsgivere fra 44 land, deriblant Norge, har blitt spurt om hvordan de tilpasser seg teknologisk utvikling i arbeidslivet. Undersøkelsen viser at 87 prosent av alle bedrifter som planlegger automatisering de neste årene, vil beholde eller øke arbeidsstyrken sin.
– Alt snakket om at roboter fratar mennesker jobber, distraherer oss bare fra den egentlige utfordringen. Vår viktigste rolle som ledere er å etablere en kultur for læring og talentutvikling i organisasjonene våre. Vi må lære folk hvordan de kan utvikle seg med teknologien.
Reduser ferdighetsgapet
Endringstakten fører til et økende gap mellom de ferdighetene arbeidstakere tilbyr, og de ferdighetene arbeidslivet etterspør. Et eksempel er innenfor IT. Hele 14 prosent av alle nyutdannede med mastergrad fra IKT-studier i Norge, står uten fast stilling seks måneder etter utdanning. Det viser en undersøkelse fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).
Samtidig er IT-personell en av de klart mest etterspurte arbeidstakergruppene på det norske arbeidsmarkedet.
– Bedrifter kan bidra til å tette dette ferdighetsgapet ved å tilby arbeidstakere integrerte opplæringsprogram mens de er i jobb. Vår erfaring er at slike akademi-modeller er svært effektive, sier Brath.
Et eksempel er Experis Academy, som ManpowerGroup har utviklet i Norge. Der får kandidater med ulik IT-bakgrunn utviklerkompetanse som bedriftene etterspør, samtidig som de får praktisk arbeidserfaring i reelle prosjekter ute hos kunder.