Investeringsviljen i nord svekkes

snn

Høyere rente og usikre økonomiske fremtidsutsikter gjør at investeringsviljen i Nord-Norge svekkes.

Kunnskapsbanken for Nord-Norge har for åttende gang kartlagt investeringsplanene i nord. 2000 investeringsobjekter er med i årets utgave av «Investeringstelleren».

– Vi ser tydelig at år med pandemi, krig, krevende økonomi og en usikker kraftsituasjon gjør noe med muligheten og viljen til å investere. Det er vanskelig å rekruttere nok arbeidstakere, og renta fortsetter å gå opp. Dette får konsekvenser, sier Jeanette Gundersen, leder for Kunnskapsbanken i SpareBank 1 Nord-Norge.

Les også:  Kulturdirektoratet har vurdert museene i Nordland

Det forventes investeringer på over 1.000 milliarder kroner i Nord-Norge frem til 2030. Dette er to prosent høyere enn de rapporterte tallene i 2021, men i realiteten en nedgang dersom prisveksten på ti prosent de siste to årene tas med i beregningen.

I forhold til forrige kartlegging er det i 2023 en markant nedgang i verdien på prosjekter på fastlandet (uten olje og gass på sokkelen). En mer forsiktig tilnærming preger alle sektorer, med unntak av sjømat og petroleum. Andelen konkrete investeringsprosjekter reduseres også sammenlignet med 2021.

Les også:  Ny biskop i Sør-Hålogaland: – Vi skal lære av Bodø/Glimt

Det er grunn til å forvente en ytterligere svekkelse av investeringsviljen med bakgrunn i både usikkerheten knyttet til rentenivå og økonomisk utvikling.

– Vi har hatt vekst i mange år, men ser nå at ting snur. Det er ikke unaturlig at det svinger, spesielt ikke med den spesielle situasjonen vi har hatt de siste årene, sier Gundersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.