Interessen for matproduksjon øker blant de unge

ku

Unge voksne er mest opptatt av dyrevelferd og miljø- samtidig opplever de en stadig større avstand til matproduksjonen

I følge en undersøkelse utført av Opinion Consumer Stories 2018, reflekterer forbrukerne mer over matvalgene sine og konsekvensene av disse enn tidligere. Tall fra SSB 2017, viser at 8 av 10 nordmenn bor i byer, noe som gjør at enkelte opplever en større avstand til matproduksjon og husdyrhold.

– Forbrukerne er blitt mer bevisst på kvaliteten på maten og at kjøttet skal komme fra dyr som har hatt et godt liv, sier Kristin Aamot Juliebø, prosjektleder for svin i MatPrat.

Les også:  Dette må du vite om usaklig oppsigelse

Dette viser blant annet en undersøkelse om forbrukernes holdning til dyrevelferd, som er ble gjennomført for MatPrat tidligere i år (Skuterud & Kløvstad, 2018). Der fremkommer det at dyrevelferd er det etiske dilemmaet flest forbrukere nevner er viktigst når det gjelder kjøttproduksjon.

Fra fødsel til slakt
Det er de unge som er mest opptatt av dyrevelferd og miljø. Undersøkelsen viser videre at de har relativt lite kunnskap om hvordan dyrene faktisk har det og hvordan kjøttproduksjon foregår. Forbrukerne opplever generelt en større avstand til matproduksjonen og gir uttrykk for at de egentlig ønsker mer kunnskap om disse temaene.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

– En næring vi opplever det er knyttet en del fordommer og antakelser til, er norsk svineproduksjon. I Norge har vi lange tradisjoner med svineproduksjon. Til tross for dette, er det få som kjenner produksjonen fra innsiden. For å gi forbruker et innblikk i en næring som enkelte oppfatter som anonym og lite gjennomsiktig, har vi laget en mini dokumentarserie bestående av tre episoder. Serien lanseres mandag 19. november og vil vise produksjonen fra fødsel til slakt, i håp om å bidra til mer kunnskap om denne næringen, avslutter Juliebø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.