Vold i Salten-skolene: Ønsker lokalt volds- og mobbeombud

frp

Det siste året har det vært vist til flere volds- og mobbehendelser i Salten – primært ved Rognan barneskole, men også ved bl.a. Vestmyra skole. Dette har engasjert Lone Elvenes og Kassandra Petsa, som er FrP-politikere i Saltdal og Fauske kommune.

De ba derfor om et møte med Himanshu Gulati (Frp) som er stortingsrepresentant i utdannings- og forskningskomiteen. De mener det ikke er trygt nok på Rognan barneskole.

– Dette er en kjempeutfordring som vi må ta alvorlig. Fra 2020 til 2021 økte antall tilfeller med vold i skolen med nesten 24 prosent. Dermed har vi dessverre med et nasjonalt problem å gjøre, når man ser et økende antall mobbe- og voldssaker i skoler over hele landet – både elever mot elever og elever mot lærere, sier Gulati.

Les også:  Brakvalg for Høyre i Bodø: Her er tallene

Petsa er utdannet lærer selv, og ser med stor uro på problemet:

– Veldig mange lærere opplever at elever har vært voldelige mot dem, eller at de har blitt trakassert. Det er ikke OK. Så har vi alle de grusomme tilfellene med hva barna gjør mot hverandre. Årsakene er nok komplekse, for eksempel kan høyt sykefravær og mangel på folk føre til mer uro, som igjen gir god grobunn for mer vold og mobbing.

– Man må slutte å dysse dette ned, men tørre ta tak i det. Vi vil ikke ende opp med amerikanske tilstander! Barna våre skal ha det godt og foreldrene skal kunne føle seg trygge når de sender barna sine til skolen. Det er dessverre ikke slik på Rognan barneskole nå, forteller Elvenes, som selv har en sønn som går der.

Les også:  Skryt og penger til inkludering av unge i Saltdal

– Jeg vet om flere familier som vurderer fortløpende å flytte fra Rognan for at barna deres skal kunne gå på en tryggere skole, skyter Petsa inn.

– Det er ikke slik det skal være, at de som blir mobbet skal måtte flytte. I regjering innførte FrP en lov hvor man presiserer at det er lov til å flytte mobberne til en annen skole, men dette er dessverre ikke utnyttet tilstrekkelig. Jeg tenker at her må det arrangeres et større møte på Stortinget, hvor man inviterer berørte og aktuelle aktører for å løfte problemstillingen og for å få en enda større forståelse om omfanget. Dette er noe jeg skal forsøke å gjøre, og jeg vil selvsagt invitere dere til dette, sier Gulati.

Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Salten

– Det håper jeg at man kan få til. Jeg håper at det kommer mer fokus på dette fra høyere hold, men vi som kommunepolitikere har ikke tid til å vente, vi må forsøke gjøre noe allerede nå. Jeg tror at det må bli flere øremerkede midler til å jobbe med det psykososiale miljøet spesifikt, eksempelvis ved at man ansetter helsesykepleiere, miljøterapauter og sosionomer til å jobbe i skolen. Så kommer jeg snarlig til å foreslå en forsøksordning med lokalt mobbe- og voldsombud i Saltdal, lover Elvenes. Trygghet er et grunnleggende behov som skal være til stede på Rognan barneskole.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.