Denne og neste uke er det vinterferie her i landet. Ifølge Virke vil 2 av 10 av oss ta vinterferie i år – noe som tilsvarer rundt 800.000 nordmenn. Dette bør du tenke på for å ikke bli et offer for de cyberkriminelle.
Det finnes flere faktorer som bidrar til at vinterferien er en ekstra risikofylt periode, for både forbruker- og bedriftssvindel.
– I store deler av verden foregår det meste som vanlig når vi har vinterferie i Norge, i motsetning til for eksempel jul- og nyttårshelgen. Det betyr at mange som jobber med internasjonale kontakter og kollegaer, eller i et internasjonalt selskap, kan ha forpliktelser som må gjøres i ferien. Det kan by på utfordringer, sier Leif Sundsbø, sjef for cybersikkerhet i Cisco Norge.
– Når man jobber i ferien, fra et annet sted enn man pleier, vil man kanskje ikke ha tilgang til arbeidsgiverens sikkerhetsinfrastruktur. I tillegg er ikke alltid hjernen like våken som vanlig, de færreste liker jo å måtte jobbe når de egentlig har fri, fortsetter Sundsbø.
I fjor høst gjennomførte Cisco en undersøkelse som viste hvilke holdninger europeere har når det gjelder sammenblanding av private og arbeidsrelaterte enheter. Ifølge studien har så mange som 90 prosent chattet om arbeidsoppgaver eller jobbet med et forretningsdokument på en privat enhet. Nesten 6 av 10 (58 prosent) sa at de primært bruker sin personlige telefon til arbeidsoppgaver som å sende e-post.
– Når vi nå beveger oss inn i noen uker hvor mange vil koble seg opp på hjemmekontor fra hytta, så byr det på utfordringer for sikkerheten når skillet mellom det private og jobben er såpass utydelig, sier Sundsbø.
Sundsbø tror ikke folk bevisst utsetter seg og bedriften for økt risiko, men at mange mangler kunnskap som er spesielt viktig å ha i en ferieperiode. Passordhåndtering er noe nordmenn kan bli bedre på.
– Her i Norge utførte vi i 2021 en undersøkelse som viste at bare 50 prosent av nordmenn bruker multifaktor-autentisering (MFA). Dette viser hvor viktig det er å bygge en sikkerhetskultur og øke risikoforståelsen blant ansatte i en bedrift, kanskje spesielt nå når vi går inn i en tid hvor mange vil reise på ferie med kun sin personlige PC eller telefon i kofferten, sier sikkerhetssjefen.
Fire råd fra sikkerhetssjefen for en tryggere vinterferie:
- Ikke klikk på lenker og vedlegg i e-post med mindre du vet de er sikre – og vær ekstra oppmerksom når du har fri.
- Slå alltid på flerfaktorautentisering.
- Ha et tydelig skille mellom enhetene dine, og unngå å jobbe fra den private mobilen og dataen din. Pakk heller med deg jobb-PC-en, enn å spare på plassen i kofferten.
- Spør arbeidsgiveren din om hvilke sikkerhetstiltak du bør ta når du skal jobbe fra hytta.