Holder ikke lengre med stillingsannonse for å tiltrekke seg de beste hodene

abonner

Det er en kamp om hodene, spesielt innenfor teknologi og revisjon i Norge. De neste fem årene skal de største revisjonsselskapene i Norge ha tak i 5000 nyansatte. 

– Vi måtte finne en ny måte å tiltrekke oss de yngste. Det holder ikke lenger med en utlysning på Finn.no, sier Leif Arne Jensen, administrerende direktør i PwC. PwC har som mål å vokse med over 1000 kloke hoder de neste fem årene. PwC tar i mot 285 nyutdannede i august. 

Løsningen ble en dokumentarserie på ti episoder om hvordan det er å begynne i ny jobb.

Ifølge en artikkel av Mark, Tømte, Næss & Røsdal fra 2019 vil man i 2030 vil ha en underdekning i Norge på 4100 personer med IKT-sikkerhetskompetanse. Og verden mangler 3,5 millioner mennesker med cyber-kompetanse. Norge mangler 5000 revisorer de neste fem årene. 

Les også:  Streiken avblåst: Enighet i oppgjøret for vekterne

– De dyktigste kan velge og vrake i jobber, men det gjelder å finne de som både er dyktige, er gode til å samarbeide og som bryr seg, sier Jensen. 

I en ny rapport fra PwC (Hopes and Fears 2022 med 52 195 arbeidere i 44 land) kom det frem at mange vil bytte jobb det neste året: 

  • En av fem sier de trolig vil bytte jobb de neste tolv månedene. 
  • En av tre svarer at de vil be om høyere lønn
  • Det er større sjanse for at de mest kunnskapsrike ansatte spør om forfremmelser og lønnsforhøyninger. Og de samme føler seg mest hørt på arbeidsplassen. 
  • De som mangler kunnskap, har mindre makt på jobben. 
Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

Over fire av ti i som jobber med teknologi spør om lønnsforhøyelse. Det er færrest folk i offentlig sektor som ber om høyere lønn: bare en av fire. Økt lønn er hovedmotivasjon for å bytte jobb De som leter etter ny jobb ser hovedsakelig etter disse tre tingene: 

  • 71 % ønsker høyere lønn
  • 69% vil ha en givende jobb
  • 66% vil være seg selv på jobb
Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

Nesten halvparten vil velge selv hvor de skal jobbe.

Tre av ti er bekymret for å bli erstattet
Tre av ti respondenter sier de er bekymret for at deres rolle skal bli erstattet av teknologi i løpet av de neste tre årene.

Nesten fire av ti svarer at de er bekymret for ikke å få nok opplæring i teknologi av arbeidsgiver. Denne bekymringa er sterkere hos de yngre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.