LESERINNLEGG: Omfavn teknologien sammen med barna

elkjøp

Å sammenligne min barndom med den mine barn lever, er vanskelig. De omgir seg med teknologi som for dem er en del av hverdagen, mens fasttelefonen og rask ISDN-linje var det nærmeste jeg kom tech. På mange måter er samfunnet totalt endret.

Det er ingen som bare ringer på uten at det er avtalt. Det hoppes lite paradis, men fryktelig mye trampoline. På en regntung dag er det stille på feltet, men aktiviteten er stor mellom hjemmene for det. Det games, chattes og deles. Hvilket kompass skal vi som foreldre manøvrere etter i dette fullstendig ukjente farvannet?

For det finnes ingen referanserammer å styre etter. Ingen kart som viser oss den rette vei, eller en app som forteller hva som er rett til enhver tid. Og ofte kommer magefølelsen om at vi kanskje gjør noe feil, samtidig som vi stiller spørsmål ved at barnas hverdag er på vei til å bli altfor digital. 
Vi vet at nær sagt alle barn i Norge har tilgang til en mobil ved 10-årsalderen, og andelen med en smarttelefon er 90%. 96% av alle gutter og 63% av jentene spiller spill (Kilde: Barn og medieundersøkelsen 2018, Medietilsynet.). Dette høres voldsomt ut, og for mange er det alarmerende. Også for meg.

Les også:  NRK sender Debatten i Norden

Som pappa, håndballtrener og elektronikkfantast er mitt interne konfliktnivå tidvis skyhøyt. På dagtid lever jeg av å selge de råeste digitale nyvinningene til hele Norges befolkning, men når ettermiddagen kommer, får jeg den samme utviklingen rett fjeset. Som far i en hverdag der mer og mer av kommunikasjonen foregår digitalt, og der vi på et overordnet nivå ser en snikende innaktivitet bre seg over hele verden, blir jeg både glad og usikker. Jeg ser jo hvordan fritiden farges mer og mer av det digitale, jo eldre barna mine blir. Jeg vet at jeg en dag kommer til å miste innsikten i hva de driver med – hvis jeg ikke følger med.

Og jeg innrømmer gjerne at jeg er mye flinkere til å delta i de andre fritidsaktivitetene deres. Jeg kan håndball, jeg er ofte på løpeturer og jeg liker å være aktiv. Vi går på ski og jeg heier alltid på sidelinjen. Dette vet jeg hvordan funker. Dette er akkurat sånn som det var før. Men jeg kan ikke Fortnite like godt. Jeg har ikke fulgt med tett nok. Og er det her vi som voksne føler at vi feiler mest? At det ikke nødvendigvis er antallet timer foran skjermen eller mangelen på frisk luft som burde bekymre oss mest, men vår egen deltagelse og egen kunnskap? Kanskje burde vi be stiftelsen Barnevakten om retningslinjer for å være en god og støttende forelder uansett aktivitet, og ikke bare etterlyse råd for å unngå skjermtid og inaktivitet?

Les også:  Hva er de beste casino uten registrering?

For stadig vekk ender vi opp med spørsmålet om nettopp skjermtid. Og noen ganger føler jeg at vi omtaler det som roten til alt ondt. Men i stedet for å gi våre digitale hjelpemidler skylda, vil jeg komme med en utfordring og oppfordring. Jeg vil at vi skal snu litt på problemstillingen og heller ta en aktiv del i våre barns digitale hverdag. La oss bruke gaming og YouTube-titting til noe konstruktivt, noe vi kan lære av eller leke med – sammen! For hvem har sagt at ikke mamma kan bli med å spille Fortnite? Eller at all gaming trenger å foregå inne? I dag finnes det en rekke muligheter for hele familien, både store og små, til å kombinere både fysisk aktivitet og digital moro på hvert familiemedlems premisser. Men vi som foreldre må ta et valg, og jeg tror det valget handler om å involvere oss fremfor å gjemme oss bak en mur av uvitenhet, som ofte kan kjennes som det tryggeste valget. Men ikke det smarteste, mener jeg.

Les også:  NRK sender Debatten i Norden

Gründeren av både The Gathering og House of nerds, Vegard Skjefstad, kom med et tips i år som jeg tenker ta med meg videre, som handler om å respektere tiden til barna våre. Han pleide å si ifra til ungene sine tjue minutter før middagen var klar, fordi han forsto hvor viktig det var å kunne fullføre spillet de var inne i. Du ville ikke dratt jentungen av håndballbanen midt under en kamp fordi det var middagstid, ville du? 

Så fra en forelder til en annen: Bruk sommeren til å skjønne enda mer av hva barna dine faktisk liker. Bli kjent med hva de kan og hva de gjør der inne i den verdenen vi ikke ante kunne eksistere for bare noen år siden. Få med deg familien på en ny reise der dere sammen finner nye veier i det digitale universet. Det er ikke sikkert det er så skummelt som det ser ut som på avstand.

Fredrik Tønnesen
Administrerende direktør i Elkjøp Norge

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.