Havørna tar mye rein i Lofoten

havørn

Meldinger om tap av rein på Hinnøya i Lofoten viser at ørna kanskje tar over 500 reinkalver hvert år. Litt over 100 dyr godkjennes for utbetaling av erstatning, viser ferske tall fra Miljødirektoratet.

Vesterålnytt melder at på Hinnøya er det 4 reineiere som i 2016 meldte om tap av 774 dyr. Av dette var det 635 kalver. Kun 97 meldte tap ble godkjent for erstatning, som lød på 349.000 kroner. Hver tapte rein ble altså erstattet med ca. 3.600 kroner.

Les også:  Sortland og Vefsn: Nytt fagskoletilbud i landbruket

Reineierne på Hinnøya har de siste 10 årene fått utbetalt 4,2 millioner kroner i erstatning for tap av rein, forårsaket av rovdyr. 1.357 dyr er erstattet og av dette skal havørn ha stått for 835 skader. Det er altså mer enn 60% som er forårsaket av ørn, der det for det meste er kalver som er blitt tatt.

Gaupe har fått skylden for 216 tap. Det er ingen meldinger om tap på grunn av jerv, ulv eller bjørn, ifølge Vesteråĺnytt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.