Grøntsatsning må komme øko-produsentene til gode

bondegård

Satsning på grøntsektoren er et konkret resultat av året jordbruksoppgjør. Dette skal bidra til å øke andelen norsk-produsert frukt og grønt i Norge. Økologisk Norge er opptatt av at satsningen kommer økologiske produsenter til gode.

Frukt- og grøntsektoren er i vekst og utgjør om lag 12 prosent av verdiskapingen i landbruket. Sektoren har et stort innovasjonspotensial og forbrukertrender tyder på et økende markedspotensial, heter det i kapittel 4 Innovasjon og vekst i grøntsektoren i årets Jordbruksavtale.

Les også:  Samsung lanserer AI-PC: Galaxy Book4 Edge

I tillegg bør vi spise mer frukt og grønt i årene som kommer ut ifra miljø-, klima- og helsehensyn.

En av satsningene som ble vedtatt over jordbruksavtalen er øremerking av 9 millioner av investerings- og bedriftsutviklingsordningen (IBU) til produsenter som ønsker å etablere småskalaproduksjon av grønnsaker, frukt og bær. «Det kan gis tilskudd til kostnader knyttet til etablering av dyrkingsfelt, utvikling og betjening av lokale markeder, bygging av kjøle- og lagerkapasitet, samt tilegning av kompetanse. Utvikling av bærekraftig emballasje kan også omfattes av ordningen», står det i jordbruksavtalen.

Les også:  SMB Norge: - Regjeringen tar ikke problemene i næringslivet på alvor

Økologisk Norge oppfordrer medlemmer og andre til å komme med innspill til kriterier for ordningen.

– Økologisk Norge er positive til styrking av tiltak som bidrar til å øke andelen norsk-produsert økologisk frukt og grønt. Dette er et flott og viktig tiltak, men 9 millioner er lite. Gjennom prosjektene Landbrukets Økoløft og andelslandbruk bidrar vi allerede til å rekruttere nye produsenter, også gjennom frukt- og grøntsektoren. Imidlertid er det viktig med slike ordninger som kan hjelpe til med investeringer, spesielt i oppstartsfasen, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.