Hva vet du om nordmenns snusvaner?

Hva vet du om nordmenns snusvaner

Her i Norge er vi særdeles glade i snus og det er en tobakkvane som for alvor har fått fotfeste i den brede delen av befolkningen. Det er nemlig ikke så kult og nytt som du kanskje tror.

Snus har vært en del av vanene våre i århundrer, og det kan kanskje overraske noen. Hva vet du egentlig om nordmenns snusvaner?

Erstattet røyken

På 80- og 90-tallet var det kuleste å røyke. De kule ungdommene stod på røykehjørnet i frikvarteret og røyk var den perfekte måten å sosialisere på på fest eller komme i kontakt med den kuleste gutten eller jenta. Dette er et fenomen som mer eller mindre døde ut med røykeloven.

Da ble det plutselig ukult og usunt å røyke og da så man etter andre alternativer. Det er in å være sunn og derfor er det også ut og røyke, men det endrer ikke på at mange liker å bruke tobakk, på samme måte som mange liker å drikke en kopp kaffe. Dette har fått snusen til å eksplodere i popularitet, og sammen med vårt naboland Sverige, som produserer et stort antall snusprodukter, så liggerer vi faktisk på toppen av snusbrukere i Europa.

I Danmark er det ikke like vanlig å snuse, men mer vanlig å røyke – mange mener at dette skyldes at sigaretter er billigere og lettere tilgjengelig for unge.

Svensk snus

Det er nemlig sånn at vi nordmenn hovedsakelig snuser svensk snus. Dette er ikke så rart, de merkene vi kjenner best er nemlig svenske. General, Röda Lacket og Ljunglöfs Ettan er alle svenske merker som de fleste nordmenn som snuser har kjennskap til.

Vi er altså store fans av svensk snus her til lands. Før i tiden, for flere hundre år siden, var det mest vanlig med nesesnus eller tyggetobakk, men snusen har fått sin revolusjon som vi kjenner den i dag og er i dag fast inventar i mange nordmenns vesker og lommer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.