Granskingsrapporten etter Kielland-ulykken tilgjengelig på nett

email

Arkivverket har gjort granskingsrapporten etter Alexander L. Kielland-ulykken tilgjengelig i sin helhet på Digitalarkivet. Også avleverte arkiver etter selskapet som eide plattformen, Stavanger Drilling AS, er nå tilgjengelig på nett.

Alexander L. Kielland-ulykken var ulykken der boligplattformen «Alexander L. Kielland» kantret 27. mars 1980 da ett av plattformens fem ben ble revet av i høy sjø. Av 212 personer om bord omkom 123, og 89 ble reddet. Ulykken skjedde på Ekofiskfeltet i Nordsjøen (kilde: snl.no).

Arkivet etter granskingskommisjonen for Alexander L. Kielland-ulykken oppbevares i dag i Arkivverket og er på 2,6 hyllemeter. I sommer har Arkivverket jobbet med å digitalisere og publisere arkivet i sin helhet på Digitalarkivet. 20660 sider er nå gjort fritt tilgjengelig på nett. Rapporten fra granskingen fikk store konsekvenser for HMS på plattformene, som sikkerhetskurs for alle og rikelig med redningsutstyr.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Arkivet etter granskingskommisjonen for Alexander L. Kielland-ulykken omfatter alt grunnlagsmateriale som munnet ut i NOU 1981:11. Kommisjonen ble nedsatt allerede dagen etter ulykken inntraff 27. mars 1980. Kommisjonen startet sitt arbeid den 30. mars 1980. Arkivet bidrar til innsikt i hva kommisjonen gjorde av arbeid. Det dokumenterer ulykken i detalj og redningsarbeidet som ble satt i gang. Arkivet dokumenterer også hvilke data kommisjonen hadde, som gjorde at den konkluderte som den gjorde.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Å gjøre hele kommisjonsarkivet digitalt tilgjengelig for alle har vært et møysommelig, men nødvendig arbeid. Dette er viktig dokumentasjon av en alvorlig hendelse i norsk historie og Arkivverket ønsker å bidra til åpenhet rundt ulykken og det etterfølgende arbeidet, sier avdelingsdirektør Tom Oddby i Arkivverket.

Arkivverket har også tilgjengeliggjort alt arkivmateriale fra første avlevering etter selskapet som eide plattformen, Stavanger Drilling AS. Arkivet er på 5 hyllemeter og 26000 sider er nå digitalisert og lagt ut på Digitalarkivet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.