Mange feller å være obs på for nye leietakere

husleie.no

Mange unge leter om sommeren etter sin første leiebolig og ofte kjenner de ikke til rettighetene leietakere har.

– Det er mange «feller» man må være obs på, blant annet «depositumsfella», sier jurist Karen Mellbye i Husleie.no. 

Sommeren er høysesong for inngåelse av leieforhold. Tall fra Husleie.no viser at nesten dobbelt så mange leiekontrakter inngås i juli og august sammenlignet med gjennomsnittet av årets resterende måneder.  

– Mange flytter hjemmefra før første gang i august for å studere. Som ny i leiemarkedet kan det være vanskelig å vite hva man må passe på. Det er derfor lurt å sette seg litt inn i hvilke rettigheter man har som leietaker, sier jurist Karen Mellbye i Husleie.no. 

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

225 saker om irregulært depositum 
I mange leieforhold inngår et depositum som fungerer som sikkerhet for utleier. Hvis leietaker ikke betaler husleien eller skader leiligheten, kan utleier ha krav på å trekke det fra depositumet når leietaker flytter ut. 

– Det finnes klare regler for depositum. Et depositum maks kan utgjøre seks månedsleier og hvis utleier krever depositum skal det framgå i kontrakten. 
Et depositum skal stå på en sperret depositumskonto i leietaker sitt navn og leietaker skal få rentene fra denne kontoen. Likevel skjer det at utleiere ber leietakere om å sette depositumsbeløpet inn på utleiers vanlige bankkonto. Dette kalles irregulært depositum og er ulovlig, forklarer Mellbye.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Husleietvistutvalget løser tvister mellom utleier og leietaker av bolig. I 2017 fikk de inn 255 saker om irregulært depositum. Det er 23 prosent flere saker enn i 2016. Mange saker gjelder også utkastelse av leietaker.

– Som ny leietaker er det viktig å vite at utleier ikke har lov til å ha depositumspenger stående på sin egen konto. I slike tilfeller kan du som leietaker når som helst kreve pengene tilbake, med forsinkelsesrenter, sier Karen Mellbye. 

– Fortjener en enkel løsning 
Husleie.no har inntrykk av at mange utleiere synes det er komplisert, tidskrevende og dyrt å opprette depositumskonto, og at flere derfor velger en ulovlig løsning med irregulært depositum. Sammen med Easybank har Husleie.no utviklet en enklere depositumskonto som er helintegrert med leiekontrakter på Husleie.no.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

– Utleiere og leietakere fortjener en enkel og billig løsning for depositumskonto. Hvis det blir enkelt nok tror vi ytterst få vil benytte irregulært depositum. I vår løsning skjer alt digitalt og depositumskontoen opprettes i samme prosess som signeringen av leiekontrakten, og det hele tar vare noen få klikk, sier administrerende direktør Oddbjørn Berentsen i Easybank.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.