Forsikringsselskap: Sjekk dette før du leier bil i utlandet

lån bil

Leiebilselskaper tilbyr ofte tilleggsforsikringer som er helt unødvendige. Ved å først sjekke hva reiseforsikringen din dekker, kan du spare mye.

6 av 10 nordmenn planlegger å dra på én eller flere reiser i høst. Det viser en undersøkelse fra NHO Reiseliv, der storbytur og sol og bading blir oppgitt å være de viktigste formålene med utenlandsturer. Når familien skal på tur til syden får man ofte behov for en leiebil og leiebilbestillingen er gjerne enkelt ordnet på nett før avreise. Problemet oppstår når du skal hente ut bilen.

Da blir du gjerne møtt med spørsmålet om du vil ha en tilleggsforsikring for å redusere eller fjerne egenandel ved skade.

– Det er både vanskelig og irriterende å måtte ta en avgjørelse om tilleggsforsikring i en situasjon der du helst raskt vil komme deg av gårde. Og tilleggsbeløpet man blir presentert for kan være like høyt som det man har betalt for selve leien av bilen. Frustrasjon og ekstra utgifter er en dårlig start på ferien, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Les også:  Avinor: Seks nye tårn overføres til Bodø

På topp tre på klagestatistikk
Forbruker Europa behandler forbrukersaker over landegrenser i EU/EØS. Ifølge direktør Ragnar Wiik er klage på salg av tilleggsforsikringer hos bilutleieselskaper blant det de mottar flest klager på. Sammen med flytransport og nettkjøp utgjør dette «topp tre» på Forbruker Europas klagestatistikk.

Forbrukerrådet er også kritisk til praksisen med tilleggsforsikring. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført i år, viser at en av fem som leier bil føler seg presset til å kjøpe dyre og ofte unødvendige tilleggsforsikringer når de skal hente bilen.

– Når du henter bilen gjelder det å ha is i magen og si nei takk til ivrige selgere som forteller hvor dyrt det kan bli om du ikke kjøper enda flere forsikringer, sier Pia C. Høst, fungerende direktør for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Les også:  VIDEO: Gjennomslag i løsmassetunnelen på Helgeland

Egenandelen doblet på ett år
Hvis du har en gyldig reiseforsikring, er det ofte unødvendig å kjøpe egenandelsforsikring av bilutleiefirmaet. Men du må sjekke hva reiseforsikringen din faktisk dekker.

– Etter hvert som forsikringsselskapene har økt summen de dekker, har leiebilselskapene økt egenandelen som må betales ved skade. En kollega leide samme type småbil to år på rad fra samme firma. Egenandelen steg fra 7000 kroner det ene året til nesten 14 000 kroner det neste året. Da er det viktig å vite hvor høyt beløp reiseforsikringen dekker ved skade på leiebil, forteller Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Codan Forsikring dekker egenandel inntil 20 000 kroner i ved skade på bil.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Sjekk hva reiseforsikringen dekker
En undersøkelse gjennomført av Codan Forsikring viste at 60 prosent av de spurte ikke visste om reiseforsikringen deres dekket egenandel på leiebil. Dette er det med andre ord lønnsomt å sjekke, sammen med beløpet som dekkes ved skade på leiebil.

I tillegg bør du sørge for at du får med ansvarsforsikring for skade på andre kjøretøy og forsikring mot tyveri, kollisjon, glass og bilassistanse om bilen skulle få stopp. Det er ofte inkludert i selve leiekontrakten, men kan variere fra firma til firma, og land til land.

Forbrukerrådet anbefaler å leie bil hos store seriøse aktører, å sjekke hva reiseforsikringer dekker, og passe på at du får en epost fra leiebilselskapet der det framgår hva du har kjøpt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.