Forbrukerøkonom: – El-sparkesykkel kan fort bli dyrt

Danske Bank

El-sparkesyklene er årets sommerfarsott i hovedstaden og mange har latt seg lokke til å suse gjennom bygatene. Men bruker du dem mye kan det hele fort bli en dyr affære.

Danske Banks forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand har satt sammen et regnstykke der hun har sammenlignet bruk av el-sparkesyklene med andre fremkomstmidler, med hensyn til hvor mye de ulike koster. 

Og konklusjonen er klar: El-sparkesykkel kan være et rimelig alternativ på korte turer, men bruker du dem ofte kan det fort bli dyrt!

– El-sparkesykkelen er betydelig billigere enn for eksempel en taxi-tur i sentrum, og faktisk billigere en enkeltturer med Ruter i sone 1 i Oslo også. Ulempen er at det er høye kostnader for å starte hver tur hos enkelte av aktørene, så uansett om du kun skal kjøre et par hundre meter, vil det koste litt. Det betyr at kostnadene fort kan gå i taket hvis du bruker den hyppig, sier Tvetenstrand.

Les også:  Mekling pågår: Streikefare for flyarbeiderne

Benytter man for eksempel den nye farsotten 16 ganger i løpet av et år, har man allerede brukt mer penger enn det koster å abonnere på en bysykkel i en hel sesong.

Og suser man rundt mer enn 30 ganger i løpet av en måned har man plutselig brukt mer penger enn et ordinært månedskort hos Ruter koster.  

– Selv om det er gøy og effektivt å bruke sparkesykkel bør du med hensyn til lommeboken kanskje vurdere om det finnes andre alternativer på reiseveien din. Et annet aspekt her at det er så enkelt og lite komplisert å komme i gang med en tur på en el-sparkesykkel at man nesten glemmer at det trekkes penger fra kontoen din ved bruk. Små og kjappe kostander man ikke tenker for mye over har en tendens til å totalt bli endel penger til slutt, sier Tvetenstrand hos Danske Bank. 

Les også:  Vant internasjonal pris for digital bolighandel

Hun viser videre til at dersom man tar foretar to små turer daglig på en el-sparkesykkel i løpet av en arbeidsuke, gjennom en hel måned, vil den endelig prislappen i snitt bli på rundt 1.000 kroner. Gjør man dette gjennom hele vår- og sommersesongen kan man altså ende opp med å betale 4-5000 kroner. 

– Man kunne fått en ganske fin ferietur for disse pengene i stedenfor, påpeker forbrukerøkonomen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.