Vannet har fosset forbi magasinene og det er lite snø igjen i fjellene. Prisene på strøm er nå som under en hard vinter.
SSB kunne nylig rapportere om at prisene hittil i år med avgifter og nettleie hadde vært 24% høyere i første kvartal 2018 enn året før. Innkjøpsprisen på strøm i første halvår i år var 38% høyere enn tilsvarende periode i fjor.
– Vi har sett sommerpriser som er det dobbelte av i fjor og juniprisen var den høyeste siden markedet ble liberalisert på nittitallet. Nå ligger innkjøpsprisen over femtiøringen, og foreløpig prises de nærmeste månedene tilsvarende høyt, sier Bjørn Arctander markedsdirektøren i Agva Kraft.
Hvorfor er strøm dyrt nå?
Vanligvis er både pris og forbruk lavt på sommeren, men ikke i år. Den viktigste grunnen til det er rett og slett at det har vært lite nedbør mesteparten av året. Nå er det godt med vann i magasinene, men det er lite snø igjen i fjellene.
Normalt ville vi hatt reserver av snø som kunne blitt til strøm som er 4-5 ganger høyere enn nå. Den sene våren og rekordvarme sommeren har gjort at vi har mistet mye av vannet i form av fordampning og flom.
Kan det bli strømkrise i Norge?
Hvis det ikke kommer godt med regn i løpet av sommer og høst vil strømprisene forbli høyere, og de kan absolutt bli høyere enn nå. Arctander tror likevel ikke sannsynligheten for at det blir krise er veldig stor.
– Siden markedet ser varslene allerede nå kan vannmagasinene i stor grad brukes som batterier. Det betyr at vi fortsetter å ha dyr importstrøm fra Europa i sommer mens forbruket er lavt. Og skulle høsten også bli tørr vil vi i så fall ha et lager med strøm i form av vannmagasiner inn i vinteren, sier Bjørn Arctander.
Dette er også en viktig påminnelse om at god kabelkapasitet mot utlandet ikke bare er for å eksportere strømmen vår, men også kan være helt nødvendig for å sikre forsyningene innenlands.
3 tips for å holde strømprisen nede:
1. Vurder fastprisavtale på strøm
2. Bruk strømpriskalkulator for å sørge for at du har en god strømavtale. Slik kalkulatorer finner du på strømpris.no og Elskling.no
3. Sett energisparing på agendaen i hjemmet og/eller på jobb. Energisparing er en enkel måte å bidra til miljøet på, og det sparer deg i tillegg for penger.