ANNONSE: Flere og flere får betalingsanmerkning

Det ser ut til at det blir vanskeligere og vanskeligere for folk å betale regningene sine. Spesielt er det unge i tidlig tjueårsalder som ser ut til å slite mest. I 2016 hadde unge personer i alderen 18-25 oppsamlet utestående betalinger på nesten en milliard kroner, noe som var en økning på nesten en femtedel fra 2015. Denne trenden ser bare ut til å øke for hvert år som går.

Totalt sett er det omtrent 20.000 personer i denne aldersgruppen som har betalingsanmerkninger, og det gjennomsnittlige beløpet ligger på over 40.000 kroner. Selve betalingsanmerkningene ligger på ca. 10.000 kroner per stykk. Det som er positivt, er at beløpene er relativt lave for unge i forhold til de som er eldre, altså i alderen 25 år og opp.

En av hovedårsakene til at antallet folk som ikke betaler regningene sine har økt så mye de siste årene, er kredittkort. Det er enklere enn noen gang for unge å ta opp lån som går langt over deres betalingsevne, og det er få av dem som har en nødskonto med sparepenger, noe som fører til at de må ta opp kreditt hvis en uforutsett hendelse oppstår – for eksempel at man får lekkasje i røranlegget, at mobilen går i stykker, eller at bilen bryter sammen.

Kan skape problemer, men det finnes alltid en utvei

En ting som er spesielt negativt med å få betalingsanmerkninger, er at det blir vanskeligere å få tatt opp lån mens man har det. Det er dog ikke umulig. Så hva gjør man om man vil ha forbrukslån med betalingsanmerkning? Det finnes hovedsakelig tre måter:

  • Man kan ta opp et refinansieringslån med sikkerhet i bolig
  • Man kan øke boliglånet
  • Man kan låne penger fra bekjente for å betale ned anmerkningen, for så å raskt betale tilbake til de bekjente gjennom å ta opp forbrukslån

Videre er det viktig å ta steg for å finne en løsning på betalingsproblemene sine så raskt man klarer. En av de beste tingene man kan gjøre, er å ta direkte kontakt med inkassoselskapene som har utstedt anmerkningene; dette ser de ofte positivt på, og er glade for å samarbeide for å ordne en god løsning. Så snart man har satt opp en plan for nedbetaling blir det mye enklere å forholde seg til situasjonen, og eventuell skyldfølelse bør begynne å gå vekk. Det er mange som opplever de samme utfordringene, så å be om hjelp er ingenting å skamme seg over.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.