Fiks dette mens du er på hytta i høstferien

sjø båt ferie landsted

Stormene herjet over Sør-Norge i september og flere er på vei. Bruk høstferien til å gjøre hytta klar for storm og nedbør.

Nesten 25 prosent av alle hytteskader som meldes til forsikringsselskapene hvert år skyldes storm. Det er den klart største skadeårsaken på norske hytter, viser tall fra Frende Forsikring.

– September var ekstrem på skadefronten. Den ene stormen avløste den andre og det er mange hytter som har fått en røff start på høsten, sier Øystein Øren, senior skadekonsulent i Frende Forsikring.

Vann og vind
– Store nedbørsmengder førte til taklekkasjer og fylte kjellere med vann, mens stormene raste fra seg på hyttetak og bygninger, sier Øren i Frende.

– Nå er det viktig at hyttefolket bruker litt tid i høstferien på å sikre fristedet sitt mot kommende stormer, sier han.

Undersøkelser fra Virke Reise viser at mange nordmenn velger å bruke høstferien på hytta i år. 27 prosent av de som skal på høstferie sier at de reiser på hytta. Det er en økning både fra 2016 og 2017.

Topp fem hytteskader
Dette er skadeårsakene Frende registrerer flest av på norske hytter:

Storm (23%)
Utvendig rørbrudd (13%)
Relatert til rettshjelp (10%)
Snøpress (10%)
Utett bygg (5%)

– Dette er skader som ofte oppstår om høsten og vinteren. Mange av dem kan unngås med små forberedelser og vi anbefaler at du gjør det nå, sier Øystein Øren og legger til:

– Når stormen varsles er det ikke sikkert du har mulighet til å kaste deg rundt og reise på hytta i en fei.

Les også:  Snøens glitring i påskesola kan avsløre mer enn bare gode skiforhold

Frendes skadekonsulent anbefaler at du og hyttenaboene dine enes om å passe på hverandres eiendommer gjennom perioder med mye vær.

Kjekk sjekkliste
Styreleder i Norges Hytteforbund, Mathias B. Dannevig har flere gode råd til hytteiere, enten hytta skal stenges for vinteren eller er åpen for besøk også i det kaldere halvåret.

– La noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta brukes om vinteren, men vær forberedt på at strømbrudd kan gjøre at frostvakten forsvinner for en periode. Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, sier Dannevig.

– Hvis hytta skal vinterstenges, husk å tappe vannanlegg og ikke glem å tømme skylletanken på toalettet. Husk å låse alle dører og lukk alle vinduer. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader er det lurt å dekke til områdene, sier styrelederen.

Dannevig minner om at du bør sikre el-anlegg mot brann ved å trekke ut unødvendige kontakter og sikre mot lynnedslag.

– Sikre til slutt hytta mot mus og rotter og sprøyt mot maur og skadeinnsekter om du har mistanke om skumle insektaktiviteter. Det er mye å tenke på når man er hytteeier, sier Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund.

Dette bør du sjekke i løpet av høstferien:

Rens takrennene
Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

Les også:  – Drømmepåsken er nær!

Sjekk taket før snøen kommer
Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

Rydd uteområdet
Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.

Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig
Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.

Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder
Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.

Steng hovedkranen
Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert

Ha litt varme på i hytta
Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.

Sjekk vinduer og dører
Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.

Tett sprekker og hull fra utsiden
Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

Følg med gjennom vinteren
Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.

Sjekk brannslukningsutstyret
Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.