Én av tre bønder må oppgradere brannsikkerheten

bondegård

De to siste årene er det registrert 600 større branner på norske gårdsbruk. De fleste branner starter i det elektriske anlegget. Mange bønder har behov for bedre brannsikkerhet.

Dette kommer frem av en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Én av tre bønder mener de har behov for å oppgradere brannsikkerheten. Det er flest bønder på Sør-Østlandet og i Agder som oppgir dette.

– Mange bønder har behov for å oppgradere både varslingssystem, det elektriske anlegget og slukningsutstyr, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Det er en overvekt av bønder med landbrukseiendom på over 100 dekar som oppgir at de trenger å oppgradere brannsikkerheten på gården.

Ifølge Landbrukets brannvernkomité ble det i 2019 og 2020 registrert 273 branner i driftsbygninger og 319 boligbranner med skader på over 100 000 kroner på norske gårdsbruk.

– Veldig mange av disse brannene kunne vært unngått med oppgraderte elektriske anlegg. For eksempel et anlegg som tidlig detekterer varmegang og gasser – for deretter å kutte strøm og varsle brannvesen lokalt, sier Nielsen.

Samlet skadeserstatning for branner i bolighus og driftsbygninger var på henholdsvis 517 og 338 millioner kroner.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

Det er registrert tilfeller av branner på gårdsbruk hvor det har vært gjennomført el-kontroll på gården de siste tre årene. Utfordringen er at ikke alle avdekkede feil blir utbedret, og en el-kontroll er et øyeblikksbilde.

– Dette er naturligvis unntak. El-kontroll er viktig og vi anbefaler å gjennomføre dette med termofotografering, som avdekker feil som er under utvikling. Det er også viktig å gjennomføre kontroll og termofotografering i boligen, og ikke bare driftsbygningen, sier Nielsen.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Forsikringsbransjens statistikk viser at antall branner har gått ned med stadig flere el-kontroller som inkluderer termografering.

– Én ting er de materielle skadene, men om en brann utvikler seg kan den ta liv av husdyr og produksjonsdyr som ikke klarer å komme seg ut på egen hånd, sier skadeforebyggeren.

Det omkom til sammen 852 husdyr i brann i 2020, ifølge Landbrukets brannvernkomité. Dette er vesentlig lavere enn siste 10 års gjennomsnitt som var 6 800 dyreliv i året, men målet er at ingen dyr skal omkomme i brann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.