Digital dokumentasjons-boom i boligmarkedet

cv mal

Strengere opplysningsplikt ved kjøp og salg av bolig fører til økning i digital boligdokumentasjon blant boligeiere og fagfolk. Siden i fjor har bruken av Boligmappa, boligens servicehefte, skutt i været.

Siden i fjor har Boligmappa, som er boligens digitale servicehefte, hatt en økning i antall boligmapper på over 80 prosent, og nylig passerte Boligmappa 1 million mapper. 

Produktsjef i Boligmappa, Per-Christian Svendsen, mener årsaken til den raske veksten er at stadig flere håndverkere leverer dokumentasjon digitalt, samtidig som bransjen erfarer at boligeiere har blitt mer opptatt av dokumentasjon. 

– De kommende regelendringene i avhendingsloven gjør også at det vil bli enda viktigere å kunne fremvise god dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig, sier Svendsen, som også er en av gründrne bak Boligmappa. Endringene innebærer blant annet at selger må gi uttømmende informasjon om boligen. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Boligmappa er en gratis nettjeneste for alle som eier egen leilighet, hus eller hytte. Hvis selgere, eiendomsmeglere og takstmenn lagrer sin dokumentasjon i Boligmappa, vil alle få informasjon om boligens historikk. Siden Boligmappa følger gårds- og bruksnummer vil kjøpere kunne sjekke hvilke opplysninger som er gitt ved tidligere salg. 

Strengere dokumentasjonsplikt
Svendsen får støtte av generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten A. Meyer. 

– Det blir stadig mer fokus på dokumentasjon ved salg av bolig. Både fordi tilstandsrapportene har blitt mer grundige, men også fordi det er flere som innser at vi kommer til å få et strengere regelverk i løpet av året for opplysningsplikt ved salg av bolig, sier Meyer.  

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

– God dokumentasjon er viktig. Særlig i forbindelse med salg av bolig. Kan man dokumentere hvordan badet ble pusset opp og hvem som gjorde det, får man en bedre tilstandsrapport enn hvis man ikke har papirene i orden, sier Meyer. 

Reduserer bruken av svart arbeidskraft
Boligmappa stiller strenge krav til seriøsitet hos håndverkerne. Alle bedriftene som ønsker å sende dokumentasjon blir kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

– For å få dokumentasjon må du bruke seriøse håndverkere. Dette bidrar til å redusere bruken av svart arbeidskraft, sier Svendsen. 

Svendsen oppfordrer boligeiere til å etterspørre dokumentasjon når man hyrer håndverkere.

– Boligeier er for eksempel lovpålagt å oppbevare dokumentasjon om det elektriske anlegget. Får du dokumentasjon i mappa di, slipper du å tenke noe mer på det. Vi har hørt gladhistorier om folk som har fått EL-tilsynet på besøk. Boligeierne har blitt glade når de blir bedt om å sjekke Boligmappa, og fått tommelen opp av offentlige tilsyn på at papirene var i orden, sier Svendsen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.