Dette trenger du for å skifte til sommerhjul selv

eldre bilfører

Med koronarådene om å redusere antall kontaktpunkter mellom mennesker, kan det være mer aktuelt å legge om til sommerdekk selv i år. Nær én av fire som ikke skifter hjul selv, sier de enten ikke vet hvordan de gjør det eller mangler utstyr.

– Det er ikke mye utstyr som skal til for å skifte hjul, og jobben er enkel for de fleste, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

39 prosent svarer i en NAF-undersøkelse at de skifter hjul selv. 25 prosent får familie eller venner til å skifte for dem, mens 35 prosent bruker dekkhotell eller verksted når det er tid for hjulskift. Av de som ikke bytter selv, svarer 11 prosent at de ikke vet hvordan, mens 13 prosent ikke har nødvendig utstyr.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk.

– Jekkene som følger med bilene er egentlig bare til nødbruk. Så vi anbefaler at du kjøper deg en ordentlig garasjejekk. Det gjør jobben lettere, sier Sødal.

Oppskriften for å skifte hjul er også ganske så enkel:

  • Plasser bilen på et jevnt underlag.
  • Sjekk i instruksjonsboka hvor du skal plassere jekken.
  • Før du jekker opp, løsne hjulboltene litt med hjulkryss eller lignende.
  • Jekk opp.
  • Løsne hjulboltene helt og ta av hjulet.
  • Sett på sommerdekket og fest hjulboltene.
  • Jekk ned bilen
  • Stram hjulboltene.
Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Dette gjentar du på alle fire hjulene. Det er viktig at hjulboltene blir strammet med det som heter riktig moment.

– Det aller beste er om man har en momentnøkkel for å få strammet boltene helt riktig. Men har du ikke det, kan du stramme hjulboltene med hjulkrysset. Da er det viktig at du ikke strammer så mye at det knirker i boltene, sier NAF-rådgiveren.

Husk også å etterstramme boltene etter den første kjøreturen.

Når du er ferdig med hjulskiftet er det viktig at du vasker dekkene og felgene på vinterhjulene før de skal lagres. Da holder de seg bedre. Undersøkelsen viser at sju av ti lagrer dekkene hjemme.

– Dekk skal lagres mørkt, tørt og kjølig. De skal enten stables vannrett eller henges på veggen i garasjen eller boden, sier Nils Sødal.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Koronatider gir utsatt frist for å ta av piggdekkene. Ny frist er nå 1. mai for hele landet, opplyser Statens vegvesen. Opprinnelig skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og innen 1. mai i Nord-Norge.

– Både Statens vegvesen og NAF oppfordrer samtidig alle til å ta av piggdekkene så raskt som mulig. Men med praktiske utfordringer i disse tider, som karantener og verksteder og dekkhotell med redusert tilgjengelighet og kapasitet, er det fint at Statens vegvesen har gitt denne utsettelsen, sier Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.