Se godt når du kjører i mørket – Ikke skru av fjernlyset for tidlig!

vinter trafikk

I vintermørket er det viktig å bruke lysene på bilen slik at du ser godt hva som er foran deg på veien. – For mange av oss skrur av fjernlyset for tidlig. Da blir det et mørkt område der verken du eller sjåføren i den møtende bilen ser noe, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange bilførere er rett og slett mer opptatt av å ikke blende de som kommer i motgående kjørefelt enn at man skal ha god oversikt i mørket. Derfor skrur man av fjernlyset for tidlig.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

– Det er bare å beholde fjernlyset på til lyskjeglene møter hverandre, da vil begge sjåfører se bra hele veien, rådgir Sødal.

Mange venter også for lenge med å tenne fjernlyset igjen. Tommelfingerregelen er å skru på fjernlyset et par billengder før man passerer motgående bil. Da blender man ikke sjåføren og man ser selv godt videre foran seg på veien.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

– Godt lys og riktig lysbruk er viktig i høst- og vintermørket, slår Sødal fast.

Selv nærlys kan blende deg om du ser rett på dem. Derfor er det viktig å aldri se rett i lysene til møtende trafikk.

– Se inn i mørkesonen langt frem. Det gir mulighet til å oppdage farer tidligere, bidrar til mer stabil plassering på veien og øyet blir mindre påvirket av egne og møtende lys, sier Nils Sødal.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Det kan se tøft ut å kjøre med tåkelysene på, men det reduserer sikten for møtende trafikk. Tåkelysene skal brukes i tåke og annen dårlig sikt eller i skarpe kurver, ikke som ekstralys i mørket.

– Tåkelysene hjelper deg ingenting i mørket og plager andre sjåfører. Så la de være av og bruk nær- og fjernlys, avslutter NAF-rådgiveren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.