Dette må du vite om usaklig oppsigelse

bedrift lønn avtale

Både arbeidstaker og arbeidsgiver kan si opp et arbeidsforhold, men for arbeidsgivers vedkommende at det er et krav om saklig oppsigelse.

Hva kan arbeidsgiver gjøre for å trygge at dette saklighetskravet er oppfylt, og hvordan kan arbeidstaker på sin side angripe en oppsigelse man mener ikke er saklig?

Det er i hovedsak to hovedgrunner arbeidsgiver kan bruke ved en oppsigelse; det kan være årsaker som har med den enkelte arbeidstaker å gjøre, eller det må behov for bedriften å redusere antallet ansatte, altså nedbemanning.

Arbeidsmiljøloven (§ 15-7) er klar på at en oppsigelse skal være saklig begrunnet. Den gir imidlertid ikke noen anvisning på hvilke synder fra arbeidstaker som kan berettige en slik handling fra arbeidsgivers side.

Les også:  Historisk enighet i bussoppgjøret

Men det finnes en rekke dommer fra Høyesterett og andre rettsinstanser som danner rettspraksis i Norge. Forhold som kan vurderes grunnlag for saklig oppsigelse omfatter følgende eksempler:

  • Straffbare forhold
  • Rus
  • Ubegrunnet fravær fra arbeidet
  • Samarbeidsproblemer
  • Mangelfulle arbeidsprestasjoner
  • Brudd på lojalitetsplikten
  • Aktiviteter på fritiden

Merk at arbeidstaker bør ha fått advarsel om forhold som kan føre til oppsigelse. Les mer om krav om saklig oppsigelse på denne siden.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

– Men et er også unntak, straffbare forhold som blir begått i arbeidstiden eller mot arbeidsgiver, vil være klar grunn for saklig oppsigelse. I disse tilfellene er det vel mer nærliggende at vedkommende får avskjed på dagen, sier advokat Kristoffer Dalvang i Arbeidsrett-advokat.no.

Usaklige oppsigelser tar ofte utenforliggende hensyn, er uten god grunn, eller så er selve grunnlaget for oppsigelsen faktisk feil.

En arbeidstaker som ikke er enig i at oppsigelsen er saklig begrunnet, skal ta opp dette med sin arbeidsgiver evt. med tillitsvalgte, før han eventuelt tar rettslige skritt.

Les også:  Innspurt i meklingen for hotell og restaurant

Dersom det ikke kommer til enighet i forhandlingsmøtet, kan arbeidstakeren bringe oppsigelsen inn for domstolene. Her kan det ta tid før saken får en rettskraftig dom. Inntil det har skjedd, har arbeidstakeren rett til å bli værende i stillingen.

Det er svært strenge krav til både saklig grunn og korrekt saksbehandling, så det skal ikke så mye til for at oppsigelsen vil bli usaklig etter norsk rett.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.