Corona-krisen har skremt nordmenn fra å kjøpe ny bolig, men i nord frykter de boligmarkedet minst – i Oslo er redselen betydelig større.
– Undersøkelsen viser at nordlendinger generelt har mer is i magen når det gjelder kjøp av bolig i dette usikre og ruglet Corona-markedet, Kjetil Eriksson i Propr.no
Den digitale eiendomstjenesten Propr.no har undersøkt nervøsiteten i boligmarkedet og hvor mange nordmenn som virkelig tørr å kjøpe bolig i dag under Corona-krisen.
Nordlendinger minst bekymret
Undersøkelsen, som er utført av InFact på oppdrag fra Propr.no, viser i gjennomsnitt at 42 prosent ikke ville turt å kjøpe bolig i dag under Corona-krisen i Norge.
– Dette viser at knappe annenhver nordmann føler frykt og usikkerhet, sier Eriksson.
Corona-krisen har skremt mange fra å kjøpe ny bolig, men undersøkelsen viser at nordlendinger er de som frykter boligmarkedet minst i Norge.
– Kun 34 prosent av nordlendinger frykter og avstår fra å kjøp ny bolig i markedet, sier Eriksson og legger til at det er betydelig lavere engstelse enn landsgjennomsnitt.
Oslo mest bekymret
Befolkningen i Norges hovedstad frykter boligmarkedet mest under Corona-krisen.
– Nesten én av to (47%) av beboerne i Oslo tørr ikke kjøpe ny bolig under denne Corona-krisen, sier Propr-sjefen Kjetil Eriksson.
Det er betydelig høyere frykt og fem prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet og hele 13 prosentpoeng høyere frykt for boligkjøp enn nordlendingene.
– Verdiene er betydelig større og frykt korrelerer med kostander, sier Eriksson.
Ikke bekymret
Den samme InFact-undersøkelse viser at hele 65 prosent av det norske folk ikke er spesielt bekymret for sin generelle økonomiske situasjon i tiden fremover.
– Spesialt de eldre føler seg ikke foruroliget for sin egen økonomisk situasjon, mens de unge er mer bekymret, sier Eriksson i den digitale eiendomstjenesten Propr.no.
I aldersgruppen +65 år er kun én av ti (11%) som er bekymret for sin egen økonomiske situasjon, mens tre av ti (30%) i aldersgruppen 18-29 år er bekymret.
– Vi ser i tallene at jo yngre grupper mennesker, jo større frykt for fremtiden, og frykten synker når alderen øker proporsjonalt, sier Eriksson.