Bussene rammes av streik fra i dag

busser

Det blir streik i bussbransjen etter at meklingen i lønnsoppgjøret ikke førte frem. Streiken omfatter samtlige rutebussjåfører i Oslo og Viken og medfører at alle rutebusser i hele området tas ut av trafikk.

– Arbeidstakersiden kom til mekling med svært høye krav, som vi dessverre ikke hadde muligheter for å kunne innfri, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

– Jeg vil på det sterkeste beklage at det nå er streik i bussbransjen, og at passasjerer i Oslo og Viken dermed må finne andre reisemåter for å komme til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Når det er sagt, var det umulig for oss å innfri arbeidstakersidens krav. Færre reisende og reduserte billettinntekter medfører en vanskelig og usikker situasjon. Det viktigste for oss er å unngå permitteringer, sikre jobber og opprettholde et godt busstilbud til passasjerene. Derfor har vi ikke muligheter til å gi mer enn det andre grupper har fått, sier Stordrange.

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

Arbeidstakerorganisasjonene har tatt ut over 3 000 bussjåfører i Oslo og Viken i streik. NHO Transport ber publikum om å følge med på kollektivselskapenes hjemmesider og app’er for mer informasjon om hvilke ruter og avganger som rammes.

– Den eneste grunnen til at kollektivselskapene har klart å opprettholde et godt tilbud gjennom koronapandemien er at myndighetene så langt har gitt en kompensasjon for tapte billettinntekter på 3,1 milliarder. Korona-pandemien har blitt mer langvarig enn forutsatt. Vi håper fortsatt på en viss økonomisk kompensasjon, men kommer ikke utenom kostnadsreduksjoner. Dette vil selvsagt kunne medføre større stillingsendringer og -kutt. I denne situasjonen er det ikke rom for ekstraordinære lønnstillegg, og vi er dermed overrasket over at arbeidstakersiden har valgt å gå til streik, sier Stordrange.

Les også:  Islam i Norge: Rett til fri fra jobb for å feire Eid

Han understreker at man vil forsøke å få til kostnadskutt uten at dette skal gå hardt utover tilbudet til passasjerene. Endringer må heller ikke medføre at større endringer kapasitetsmessig slik at det blir vanskelig å overholde smittevernreglene.

– Vi vil sterkt oppfordre arbeidstakerorganisasjonene om å komme tilbake til forhandlingsbordet slik at vi sammen kan løse den krevende situasjonen for bransjen, sier Stordrange.

Les også:  Historisk lønnsoppgjør i frontfaget

Fakta om oppgjøret:

  • Arbeidstakerorganisasjonene har tatt ut over 3.000 bussjåfører i Oslo og Viken i streik.
  • Gjennomsnittslønnen for bussjåfører lå i 2019 på drøyt 450.000,- kroner.
  • Det er drøyt 10.000 bussjåfører i Norge. Bussbransjen sysselsetter i alt 16.000 personer.
  • Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.