Arbeidstilsynet: – Riktig kantsikring redder liv!

arbeidstilsynet

Fall i forbindelse med arbeid i høyden er en av de vanligste årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplasser. Riktig kantsikring i forbindelse med for eksempel takarbeid, er livsviktig.

– Ofte opplever vi at stillas med sine standardrekkverk blir benyttet som kantsikring opp mot tak, og da som eneste sikring. Det er ikke holdbart, sier seksjonsleder Rolf Engstrøm i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har gått gjennom en rekke bruksanvisninger etter en fallulykke hvor en arbeidstaker døde. Stillaset var ikke trygt nok og manglet kantsikring. Gjennomgangen viste at mange bruksanvisninger på oppsett av stillaser mangler nødvendig informasjon for å være trygge når det utføres arbeid på tak.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

– Alle stillaser skal oppfylle nødvendige standarder for å være trygge. Bruksanvisninger skal gi tilstrekkelig veiledning for korrekt montering av stillaset, sier Engstrøm.

I tillegg viste gjennomgangen at det mangler informasjon og dokumentasjon fra firmaer som sertifiserer stillaser. Spesielt gjelder det bruk av kantsikring ved arbeid på tak. En kantsikring vil hindre at arbeidstakere faller ned. Det er egne standarder for sertifisering og godkjenning av stillaser og produkter for kantsikring.   

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

–  Bruksanvisninger skal gi tilstrekkelig veiledning for korrekt montering av stillaset.  Nå vil vi at stillasentreprenører, arbeidsgivere, opplæringsvirksomheter og brukere setter seg grundig inn i begrensningene og kravene som gjelder for de spesifikke stillastypene som blir brukt. Dette kan bidra til å sikre et trygt arbeidsmiljø som er i samsvar med gjeldende standarder, sier Engstrøm. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.