Åpner sakte men sikkert opp for næringslivet

Nærings- og fiskeridepartementet

En rekke samfunnsområder som har vært stengt som følge av korona-krisen åpner nå opp igjen mot sommeren. – Dette er gode nyheter for bedriftene og næringslivet. Nå skal vi få hjulene i gang igjen i norsk økonomi, sier næringsminister Iselin Nybø.

Regjeringen vil bygge ned de mest inngripende tiltakene i samfunnet. Målet er å før sommeren åpne flest mulig aktiviteter og virksomheter som har blitt stengt ned, forutsatt at myndighetene fortsatt har kontroll på smittesituasjonen.

– Nå skal de mest inngripende tiltakene bygges ned, og vi skal sakte men sikkert gjenåpne for næringslivet og skape ny aktivitet i norsk økonomi. Frisører, serveringssteder, butikker og mange andre bransjer går sakte men sikkert tilbake til en ny hverdag. Da blir det viktig å følge smittevernrådene, slik at dette kan skje i trygge omgivelser, sier Nybø.

– Vi har vært gjennom en storstilt dugnad for folkehelsa. Nå skal små og store bedrifter starte opp aktiviteten igjen. Det blir en rolig start, men det er nødvendig for å unngå at vi må rykke tilbake til start, Jeg håper at de fleste aktiviteter og bedrifter som har vært steng ned skal åpne igjen før sommeren, sier Nybø.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

En bransje som fikk flere viktige avklaringer under dagens pressekonferanse er reiselivsnæringen. Regjeringen er nå tydelige på at nordmenn må forvente og planlegge for at sommerferien i år skal legges til Norge. Og reiselivsbransjen må belage seg på at utenlandsturister til Norge må gjennom en 10-dagers karantene før de kan komme inn i landet (tidligere har karantenetiden vært 14 dager).

– Nordmenn bør forberede seg på kortreist sommerferie i år. Det betyr at nordmenn må belage seg på å feriere i flott norsk natur, og at reiselivsbedriftene ikke vil få besøk fra utlandet. Denne avklaringen gir reiselivsbedriftene forutsigbarhet og mulighet til å gjøre nødvendige prioriteringer, sier Nybø.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Fra og med 7. mai blir det dessuten tillatt med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer, og smittevernrådene er nå endret fra å holde en avstand på to meter til å holde avstand på minst en meter.  Det åpnes dessuten for at serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde avstandsregelen på 1 meter.

– Dette er gode nyheter for hoteller, restauranter, og opplevelsesbedrifter som er helt avhengig av drahjelp fra oss forbrukere dersom de skal kunne overleve denne krisen. Og endelig kan folk nyte utepilsen i sommersola, det vet jeg det er flere som har gledet seg til, sier næringsministeren.

– Jeg tror Norges-ferien i år blir helt prima. Nå åpner vi både for uteliv, besøke fornøyelsesparker, svømmehaller og badeland, sier hun. 

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

Når det gjelder hvilke råd som vil gjelde for ferie- og fritidsreiser så vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeide nye råd for fritidsreiser som skal gjelde fra 1. juni. Disse rådene vil komme senest 15. mai. 

– Dette blir en annerledes sommer, og det er viktig å ta forholdsregler og følge smitterådene. Det hviler også et ansvar på bedriftene og bransjene som skal utarbeide standarder og finne gode praktiske løsninger for hvilke regler som skal gjelde. Det er viktig at folk føler seg trygge når de er på tur. Vi registrerer at blant annet NHO og Virke tar dette på alvor og vi har god dialog med reiselivsnæringen. Smittedugnaden må fortsette skal vi sørge for en trygg og kontrollert gjenåpning av samfunnet, sier Nybø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.