Antibiotika en av Europas største helseutfordringer

Foto: Stortinget

Under nordområde-konferansen i Bodø sin andre og siste dag var antibiotika et av hovedemnene. Eller rettere sagt: antibiotikaresistens.

Professor innen smittsomme sykdommer ved Oslo universitetssykehus, Dag Berlid, startet med et foredrag der han forklarte antibiotkaens historie og verdifulle helsemessige verdi, at det ikke har blitt oppdaget nye antibiotika kurer de siste tre tiårene og konsekvensene av overforbruk av antibiotika hos mennesker og dyr.

Les også:  Ambulansesaken i Steigen løser seg i dag

Berlid forklarte bl.a. at lungebetennelse tidligere var en dødelig sykdom men takket være antibiotika er det ikke det lengre. Han forklarte også omkring mulige konsekvenser om ulike antibiotika skulle slutte å virke og nye antibiotika ikke ville oppdages.

Prosjektleder Dmitry Titkov fra det Finske helse- og velferdsinstituttet forklarte bl.a. om viktigheten med problemene med å få helsedata fra de forskjellige nasjonene omkring antibiotika bruk og effekter.

Les også:  Six Senses Shaharut i Israel har endelig åpnet

Helsedirektør i Nothern Dimension Antibiotic Resistance Study (NoDARS) Ulla-Karin Nurm forklarte om antibiotika, antibiotikaresistens og konsekvensene for innbyggerne om man ikke gjorde noe med antibiotikaresistens.

Deretter var det en åpen paneldebatt der deltakerne kunne stille spørsmål til foredragsholderne.

Det virket som det var enighet om at antibiotikaresistens var en svært viktig helseutfordring for landene i EU og nordområdene.

Foto: Stortinget

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.