Vil analysere ulovlige rusmidler: – Kan redde liv

Tryggere Ruspolitikk

Tryggere Ruspolitikk er lei av å vente på politikerne, og har derfor opprettet en innsamlingsaksjon for å starte med rusmiddelanalysetjenester i Oslo.

– Hensikten er å gi brukerne mer informasjon om innholdet i stoffene slik at de bedre kan vurdere risikoen, sier Ina Roll Spinnanrgr, leder i Tryggere Ruspolitikk.

Rusmiddelanalyse er et tilbud til brukere av ulovlige rusmidler om å teste innholdet i stoffet de har kjøpt. Slik kan de få vite om stoffet inneholder skadelige tilsetningsstoffer, har en farlig høy styrkegrad eller er noe annet enn det selgeren har oppgitt. Tryggere Ruspolitikk tror tilbudet kan redde liv. 

– Mennesker som bruker ulovlige rusmidler, vet ikke om de får i seg det de forventer, farligere kopistoffer eller noe helt uventet, som rottegift. Uvitenhet øker risikoen for skader betraktelig, og dette er noe vi kan gjøre noe med, ved å finne ut hva stoffene inneholder, sier Spinnangr. 

Norge har vært i verdenstoppen for dødsfall av PMMA, et mye giftigere stoff som etterligner MDMA (ecstasy). Flere organisasjoner har etterlyst et analysetilbud i Norge, og det har også blitt fremmet so forslag på Stortinget uten å få flertall. Tryggere Ruspolitikk har tidligere søkt midler fra Helsedirektoratet om å opprette en slik tjeneste, men fått avslag. I ettertid har Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) lansert en rapport der de stiller seg positive til å tilby en slik tjeneste i Norge.

I fjor lanserte også Tryggere Ruspolitikk sin første rapport, «Tryggere med kunnskap». Der gis det anbefalinger til hvordan et rusmiddelanalysetilbud kan implementeres i Norge. Tryggere Ruspolitikk mener imidlertid en rusmiddelanalysetjeneste er for viktig til å vente på at politikerne tar affære. 

De håper nå å samle inn minst 344.000 kroner for å gå til innkjøp av et spektrometer og et referansebibliotek. Nå er de godt på vei med over 100.000 kr samlet inn, takket være nesten 300 givere, som får tilsendt spesialdesignede gaver som takk for bidraget. 

– Vi er glade for at så mange mennesker har støttet innsamlingen på så kort tid. Det vitner om at tilbudet kan bli populært, sier Spinnangr. 

Siden dette ikke er blitt gjort i Norge før, har Tryggere Ruspolitikk mottatt spørsmål om hvorvidt prosjektet er lovlig. 

– Vi mener det er lovlig, men er forberedt på at noen kan mene det ikke er det. Den sjansen er vi villige til å ta, da tilbudet kan redde liv, sier Spinnangr. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.